AktuelnoVijesti iz ZDK

MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO “ZABORAVLJENE” OVČARE U POJSKAMA KOD ZENICE

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić, posjetio je stočare u mjesnoj zajednici Pojske kod Zenice koji uzgajaju ovce i koze. U razgovoru sa Ahmedom Halilovićem iz sela Poratje i Sejadom Bišićem iz naselja Pojske, saznao je da oni nisu koristili sredstva iz programa podsticaja za uzgajivače ovaca i koza.

– Neshvatljivo je da ovčari koji imaju preko stotinu ovaca ne koriste poticajna sredstva i da ih je prethodna vlast “zaboravila” iz nekog nepoznatog razloga. Halilović ima 140 ovaca i sa suprugom već godinama proizvodi kvalitetan ovčiji sir, ali nikada nije uvršten u program za podršku stočarima – kaže ministar Marić.

zdk.ba

Slično je i sa Sejadom Bišićem koji se cijeli život sa porodicom bavi ovčarstvom ali nikada nije uspio da uđe u program podsticajnih mjera za stočare.

– Neshvatljivo je da ljudi zbog političkog opredjeljenja bivaju isključeni iz finansijskih tokova i da se niko nije udostojio da im pojasni da imaju pravo na podsticajna sredstva. Ne želim da se koristim metodama svojih prethodnika i svi koji ispunjavaju uslove imaju pravo i na poticaj – zaključio je ministar Marić.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button