AktuelnoHistorijaNGO i udruženjaOlovo

OBILJEŽENA 31.GODIŠNJICA FORMIRANJA 1.SAMOSTALNOG SOKOLAČKOG BATALJONA

Na Kruševu, kod spomenika podignutom šehidima opštine Sokolac , danas je, uz vojne počasti i veliki broj prisutnih boraca obilježena 31. godišnjica formiranja 1.samostalnog Sokolačkog bataljona i posjedanja linija odbrane na herojskom Kruševu.

Delegacije porodica šehida, RVI i drugih boračkih udruženja, te predstavnici i delegacije svih nivoa vlasti položili su cvijeće na spomen obilježje i odali dužnu počast poginulim borcima jedinice koja je prije 31 godinu stala pred agresora i zajedno sa slavnim olovskim, ilijaškim i drugim borcima ARBiH ostala nepenostivi bedem agresorskim planovima o komadanju Bosne.

O ratnom putu jedinice govorio je ratni k-dant – brigadir Denijal Grbo, a slavnih bitaka prisjetio se, u ime Ilijaškog bataljona, i brigadir Bego Durić.

Prisutnima su se obratili i načelnik općine Vogošća Migdad Hasanović, predstavnik Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena liva Esed Ivojević, kao i izaslanik člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića dr.Alija Kožulj.

Zaslužnim kolektivima i pojedincima koji su pomogli u odbrani, te koji i danas pomožu rad udruženja i ocuvanje kulture sjećanja dodjeljene su zahvalnice. Jasin pred duše šehida proucili su imami MIZ Kaljina, a vojnici OS BiH, osim počasnog stroja pbezbjedili su vojnički grah i osvjećenje za sve prisutne.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button