Općenito

Sutra obilježavanje Svjetskog dana Prve pomoći u četiri grada i općine ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) sutra će zajednički obilježiti Svjetski dan prve pomoći. INZ i MUP ZDK će sutra, u četiri grada – Zenici, Tešnju, Usori i Doboj Jugu, provesti javnozdravstvenu kampanju s ciljem podizanja svijesti o značaju pravovremenog i pravilnog pružanja prve pomoći.

– Izjava: rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a Elma Kuduzović.

Ovaj dan se obilježava svake godine drugu subotu u septembru. Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći je “Prva pomoć u digitalnom svijetu”, te ima za cilj učiniti dostupnom prvu pomoć svima. INZ je ovu metodu počeo realizirati još prije nekoliko godina.

Portparol Uprave policije MUP-a ZDK Elvedin Fišek podsjetio je kako, u skladu s potpisanim Protokolom s INZ-om, policajci nizom aktivnosti sudjeluju i u radu školskih sekcijate u sklopu projekta Rad policije u zajednici te doprinose spoznaji o izazovima s kojima se susreću naši školarci prilikom boravka u školama.

-U pogledu ove kampanje, Uprava policije MUP-a ZDK u toku sutrašnjeg dana, zajedno s volonterima

Načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a Nino Hasanica napomenuo je da već godinama rade na podizanju svijesti, u čemu su im partneri policija, Crveni križ ZDK-a, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Pedagoški zavod ZDK-a.

INZ

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button