AktuelnoCentar za kulturuHistorijaKulturaObrazovanjeOlovo

O HEROJSKOM BUŽIMU U HEROJSKOM OLOVU

Sinoć je u Olovu, u sali Općinskog vijeća, održana promocija knjige “Breza-94 Bužimska bosanska bitka” autora Seada Jusića i tribina o ratnom putu 505.Viteške bužimske brigade i njenog legendarnog komandanta Izeta Nanića.

 

Kroz razgovor koji je sa autorom knjige i također ratnim komandantom 505. bužimske brigade g-dinom Jusićem vodila Elmedina Muftić prisutni su saznali još puno informacija o ratnim događanjima u tom dijelu naše domovine, o hrabrim bužimskim borcima i legendarnom komandantu bužimske 505. viteške brigade rahmetli generalu Izetu Naniću.

Predstavljajući knjigu i govoreči o teškom vremenu i viteškoj borbi ove najpoznatije brigade 5.korpusa i ARBiH g-din Jusić je izrazio posebnu radost da se nalazi u slavnom i herojskom Olovu i da promociji i tribini prisustvuju i mladi ljudi, odnosno jedan broj olovskih srednjoškolaca i studenata.

– U vremenu stalnih pokušaja opasnog izjednačavanja aktera proteklog rata vrlo je važno da mi govorimo jezikom argumenata, da na laž odgovaramo istinom, da znamo šta se zaista događalo i zbog čega se sve to dešavalo. Pogledajte, dostupni su svima, ratne ciljeve koje je na početku proklamovao agresor i pogledajte također dostupne ciljeve i ideje koje je proklamovala naša odbrambena Armija. Pogledajte presude međunarodnih i domaćih sudova za ratne zločine, pogledajte i uporedite strukturu žrtava, porušene vjerske objekte, masovne zločine, silovanja…. Niti je isto niti može biti isto! Zato je važno da učimo i naučimo ove lekcije iz naše prošlosti da nam se ona ne bi ponovila – kazao je između ostalog autor knjige Sead Jusić.

Prije same promocije g-din Jusić je obišao naš zavičajni muzej i spomen sobu 1. slavne olovske brdske brigade gdje mu je uručena knjiga Stradanje i razaranje herojskog Olova 1992-1995“ autora dr.Rasima Muratovića, a tokom promocije i knjiga “Svjedoci odbrane Olova i domovine”- monografija šehida i poginulih boraca  koju mu je uručio predsjednik Udruženja porodica šehida I poginulih boraca Nazif Vatreš.

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button