AktuelnoObrazovanjeVijesti iz ZDK

Čestitka za Svjetski dan učitelja

Iz kabineta ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženke Subašić zaprimili smo čestitku upućenu prosvjetnim radnicima u povodu 5.oktobra Svjetskog Dana učitelja koju prenosimo u cijelosti:

Poštovani odgajatelji, nastavnici i profesori,

U ime Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, čestitam Vam Svjetski dan učitelja – 5. oktobar, koji se i ove godine slavi u preko stotinu zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Ovaj dan je prilika da se istakne rad odgajatelja, nastavnika i profesora, cijeni kao izuzetno važan za sveukupan razvoj društva i da se podsjeti na tešku i plemenitu misiju odgoja i obrazovanja djece. Na ovaj način iskazujemo podršku odgajateljima, nastavnicima i profesorima naglašavajući važnost profesije i odgoja i obrazovanja čiji su nosioci. Biti učitelj nije samo zanimanje, to je više od toga, to je životni poziv za koji se opredjeljujete da ga živite u školi, na ulici, kod kuće. Vi ste djeci učitelji, prijatelji, drugi roditelji, a to znači da stalno promišljate kako djeci prenijeti znanje i vještine, kako im pokazati dobre navike, kako im život učiniti zanimljivim i unijeti toplinu, radost i ljubav u svakodnevni školski život i okruženje.

Ove godine Svjetski dan učitelja obilježavamo pod sloganom „Učitelji koje trebamo, za obrazovanje koje želimo“. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je opredjeljeno za podršku poboljšanju kvaliteta obrazovanja, a svoju posvećenost unapređenju obrazovanja pokazuje između ostalog i kroz promociju i podršku rada nastavnika u vannastavnim aktivnostima, koji su sa učenicima osvojili značajne rezultate na svim nivoima takmičenja, od kantonalnih do međunarodnih nivoa. Ove godine Ministarstvo će nagraditi 202 nastavnika osnovnih i srednjih škola, koji su upravo svojim radom pokazali koliko je značajna uloga nastavnika, uz čiju pomoć su učenici ne samo stekli znanje, osvojili zapažene rezultate, nego stekli i neprocjenjivo životno iskustvo i lekciju da se znanje i trud isplati i da će biti prepoznato i nagrađeno.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Vas ovim putem obavještava da će se centralna kantonalna manifestacija povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, održati u četvrtak, 05.10.2023. godine, u kinosali JU Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj, sa početkom u 18,00 sati. Domaćini i nositelji cjelokupne organizacije su osnovne i srednje škole na području Općine Maglaj.

Nastavnici širom svijeta prije stupanja na ovaj časni i plemenit posao svečano daju zakletvu, na koju ćemo ovom prilikom ponovo ukazati :

Vršit ću svoju obavezu savjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikad zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.“

SRETAN VAM SVJETSKI DAN UČITELJA, 5. OKTOBAR.

S poštovanjem,

                                                                                                                  M I N I S T R I C A

                                                                                                                 Draženka Subašić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button