AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

ZAPOČETI RADOVI NA PROŠIRENJU KORONARNE JEDINICE KANTONALNE BOLNICE ZENICA

U Kantonalnoj bolnici Zenica su u toku radovi na proširenju Koronarne jedinice Odjeljenja za kardiologiju u okviru projekta koji sa 700.000,00 KM finansira Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za zdravstvo.

Radovi su započeti početkom oktobra, a izvođač je, nakon određivanja puteva radnika i građevinskog materijala, u prvoj fazi izvršio rušenje pregradnih i postojećih fasadnih zidova kako bi se dobio jedinstven prostor buduće Koronarne jedinice.

– Uz početak zidanja pregradnih i novih fasadnih zidova radi se na ispitivanju postojećih instalacija koje su predviđene za izmještanje kako bi se mogla ostvariti projektovana cjelina buduće Koronarne jedinice. Sa konstruktivnog aspekta ugrađeni su ankeri za nove stubove na koje će se oslanjati nova armirano-betonska (AB) ploča nadograđenog dijela, a sa projektantom i nadzorom za konstrukciju dogovoreni su detalji produžetka dijela postojeće AB ploče – navode iz Kantonalne bolnice Zenica, uz napomenu da je nabavljen, dopremljen i unešen materijal za zidanje, koje će se raditi u narednoj fazi.

Rok za završetak radova je šest mjeseci, a Koronarna jedinica će, pored postojećih 6, dobiti novih 10 kreveta na 250 kvadrata prostora, tako da će ova jedinica imati ukupno 16 kreveta, što će značajno poboljšati uslove za pacijente i osoblje, a time i podići kvalitet zdravstvene usluge.

Premijerka Amra Mehmedić naglašava da je oblast zdravstva u ovoj godini bila u primarnom fokusu Vlade Zeničko-dobojskog kantona te da je uložila maksimum napora da se najveća i najznačajnija javna zdravstvena ustanovu u ZDK-u ojača u smislu infrastrukture, opreme i kadrova.

Proširenje Koronarne jedinice je samo jedan od 11 projekata u oblasti zdravstva ZDK-a za koje je Vlada u 2023. godini izdvojila 8.788.998,57 KM.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button