AktuelnoKulturaObrazovanjeOlovo

“SVJEDOCI”- KNJIGA KOJA PODSJEĆA I OPOMINJE, A MRŽNJU LJUBAVLJU POBJEĐUJE

U prepunoj Sali Općinskog vijeća u Olovu jučer je, u organizaciji Gradske biblioteke Olovo, promovisana knjiga “Svjedoci” autora Omera Mičijevića. Ovaj književni uradak zapravo je svojevrsni poetski ratni dnevnik ovog tada maloljetnog 16.godišnjeg pripadnika ARBiH iz Mostara.

Stihovi o majci, o domovini, o poginulim drugovima, o ljubavi kojom se podbjeđuje mržnja i sve prepreke, od slova do slova onakvi kakvi su nastajali u ratnom vihoru, duboko su dojmili prisutne, a pozitivne emocije upotpunile su, njihovim recitovanjem učenice Zulejha Busnov i Nadža Sirćo, kao i promotorica knjige Sanela Kaikčija. Kratke pauze u kazivanjima muzički su upotpunili Adis Jamaković na gitari i svojim umilnim glasom Anisa Muminović.

Govoreći o knjizi i vremenu u kome je ona nastajala autor je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da, uz građane Olova, promociji prisustvuje i veliki broj srednjoškolaca. On je mlade podsjetio da je upravo kao njihov vršnjak prolazio kroz sve strahote rata koji mu je odnio majku, ukrao djetinjstvo i veliki broj drugova. Opet ni traga mržnji, već poruka mladima da vrijedno uče i stiču znanja, da vole domovinu, da ostaju u njoj , ali da pamte i budu budni , jer usnulost i neznanje se skupo plaćaju.

Nakon razgovora sa publikom i razmjene pozitivnih dojmova, autor Omer Mičijević je za program Radio Olova govorio o vlastitim impresijama promocije u Olovu izrazivši pri tom neskriveno zadovoljstvo organizacijom i gostoprimstvom olovljana.

Izjavu poslušajte u današnjem prijepodnevnom izdanju emisije “Olovo danas”, reprizno u našem popodnevnom “Mozaik-u”, a uskoro i na našem podkastu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button