AktuelnoKulturaVijesti iz BiH

Knjiga „Sporedan detalj“ palestinske autorice Adanije Shibli dobitinik nagrade “25.novembar” sedmičnog lista „Stav“

Nagrada „25. novembar“ nakon svečane dodjele u Mostaru nastavlja svoj put u Jajce, gdje će se u 2023. godini dodijeliti u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a 25. 11. 2023, i to u kategoriji za „Knjigu godine“. Ovogodišnji je dobitnik knjiga „Sporedan detalj“ palestinske autorice Adanije Shibli u izdanju izdavačke kuće „Buybook“.

Sedmični list „Stav“ osmu godinu zaredom dodjeljuje nagradu „25. novembar“. Dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020), Ivan Kordić (2021) i Dževad Jahić (2022); u kategoriji za knjigu godine Asmir Kujović (2019), Esad Zgodić (2020), Dragoslav Dedović (2021) i Zlatko Topčić (2022); u kategoriji za mlade pisce Ahmed Kurto (2020), Nermin Šehić (2021), Haris Plojović (2022).

U 2023. godini članovi stručnog žirija su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, književnik Almir Zalihić, prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Nehrudin Rebihić, prof. dr. Ena Begović-Sokolija i glavni urednik sedmičnog lista „Stav“ Filip Mursel Begović.

U oblasti za životno djelo jedini je kandidat bio akademski slikar Safet Zec, koji je prihvatio kandidaturu i nagradu. Dodjela je zakazana za 24. 11. u 19 sati u Centru za kulturu Mostar. Više od događaju: https://stav.ba/vijest/maestro-safet-zec-dobitnik-nagrade-25-novembar-za-zivotno-djelo/21752

Nagrada „25. novembar“ nastavlja svoj put u Jajce, gdje će se u 2023. godini dodijeliti u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a na sam Dan državnosti Bosne i Hercegovine 25. 11. 2023, i to u kategoriji za „Knjigu godine“. Ovogodišnji dobitnik  jeste knjiga „Sporedan detalj“ palestinske autorice Adanije Shibli u izdanju izdavačke kuće „Buybook“. Nagradu u iznosu od 3.000 KM će primiti prevoditelj romana s arapskog jezika prof. dr. Mirza Sarajkić, profesor arapske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a nagradni fond će biti poklonjen za pomoć narodu Palestine.

Pokrovitelji nagrade jesu potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, premijer SBK Tahir Lendo te domaćin događaja načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Sponzor je JP „BH pošta“.

„Sporedan detalj“ započinje u ljeto 1949. godine, nakon Nakbe, katastrofe koja je dovela do raseljavanja i protjerivanja više od sedamsto hiljada Palestinaca. Roman je dobio prvu nagradu na Frankfurtskom sajmu knjige, ali ona je početkom sukoba između Izraela i Palestine misteriozno povučena, a autorici otkazan poziv u Frankfurt, što je izazvalo burne polemike širom Evrope te otvoreno neslaganje s takvim činom.

Nakon svečanosti dodjele nagrade u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a bit će održan okrugli sto na temu „Gdje je nestao antifašizam“, na kojem sudjeluju književnik Almir Zalihić, književnik Almir Bašović, prof. dr. Mirza Sarajkić, doc. dr. Dženan Kos i glavni urednik „Stava“ Filip Mursel Begović.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button