AktuelnoVijesti iz ZDK

VLADA ZDK UTVRDILA PRIJEDLOG BUDŽETA ZA 2024. GODINU I NACRT ZAKONA O DOPUNSKIM PRAVIMA BORACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 4. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, utvrdila je Prijedlog budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu u iznosu od oko 595 miliona KM, koji je u odnosu na budžet za 2023. godinu veći za 54 miliona KM.

 

– Ovo je rekordni budžet i u njemu su sadržane ne samo obaveze prema našim građanima, nego i jedan razvojni segment koji podrazumijeva ispunjavanje svih onih obaveza koje smo rekli u ekspozeu, a koje će se ogledati i u našem programu rada za 2024. godinu – rekao je premijer Pivić.

 

Rashodi i izdaci, prema riječima ministrice finansija Dženane Čišija, planirani su u iznosu od 587,5 miliona KM, dok je za pokriće akumuliranog deficita iz ranijih godina planirano 7,3 miliona KM. Prije dostavljanja Prijedloga budžeta Vladi na utvrđivanje, dodala je, pribavljena su neophodna pozitivna mišljenja, i to Federalnog ministarstva finansija, Sekretarijata za zakonodavstvo ZDK i Ministarstva za pravosuđe i upravu ZDK.

zdk.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Također, u skladu sa zakonskim propisima obavljeni su pregovori sa granskim sindikatima te potpisani sporazumi, odnosno dogovori o daljim pregovorima. Stručna služba Vlade ZDK Prijedlog budžeta će danas uputiti u daljnju skupštinsku proceduru – rekla je ministrica Čišija.

 

Vlada je utvrdila i Nacrt Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, koji je potpuno novi zakon usklađen sa krovnim zakonom Federacije BiH. Resorni ministar Adnan Sirovica kaže da je postojeći zakon iz 2014. godine zastario, a stari i populacija koju zakon tretira.

 

– Zakonom smo obuhvatili izmjene federalnog zakona iz prošle godine te unaprijedili postojeća prava boračke populacije iz trenutno važećeg zakona u ZDK-u. Novim zakonom djeca šehida i poginulih boraca, kojima je prestalo pravo na novčani dodatak, vraćaju se ponovo u pravo, a povećava se i dobna granica za djecu živih i umrlih ratnih vojnih invalida i demobiliziranih branilaca – rekao je ministar Sirovica. Napominje da je Ministarstvo za boračka pitanja za donošenje novog zakona dobilo potrebne saglasnosti nadležnih organa ZDK-a, kao i svih boračkih saveza na nivou ovog kantona.

 

Premijer Nezir Pivić ističe da je briga o boračkoj populaciji jedna od najvažnijih zadaća Vlade ZDK-a, a novi zakon donosi i značajno povećanje izdvajanja za ovu populaciju.

 

-To znači da ćemo u narednom budžetu imati 8 do 9 miliona KM dodatnih obaveza prema boračkoj populaciji, što su značajna izdvajanja za naš budžet. Pored toga, imali smo na dnevnom redu jednu kontinuiranu podršku pripadnicima boračke populacije po osnovu javnih poziva, tako da smo donijeli i određene odluke u pogledu podrške pripadnicima ove populacije koji su ispunili uslove javnog poziva – rekao je premijer Pivić.

 

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button