AktuelnoHistorijaNGO i udruženjaOlovoOpćenito

OBILJEŽENA 30.GODIŠNJICA OD SMRTI OLOVSKOG HEROJA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

Na današnji dan prije 30. godina Olovo i olovski narod, u jeku najveće neprijeteljske ofanzive, ispratio je na ahiret legendarnog komandanta 2.brdskog bataljona – 1.Slavne olovske brdske brigade pukovnika Senahida Bolića Bolu. U odsudnim bitkama za spas Olova,  koje su tih januarskih neviđenom žestinom bjesile upravo u zoni odgovornosti njegovog bataljona, predvodeći borce na prvim linijama odbrane, Senahid Bolić je 14.januara smrtno ranjen od agresorske granate, da bi sedam dana nakon toga preminuo u UKC Tuzla.

Svakog, pa tako i ovog, 22.januara put kote Konjsko Brdo, gdje je podignuto spomen obilježje rahmetli komandantu Boli, kretale su se kolone njegovih saboraca I poštovalaca njegovog lika i djela da mu odaju dužnu počast.U tradicionalnim planinarskim pohodima na kotu su stigli i planinari PD “Smolin” koji su, sa svojim gostima, kenuli iz Olova, te predstavni čete Kruševo koji su put Konjskog krenuli sa mjesta Bolinog ranjavanja

Broj prisutnih na obilježavanju 30.godišnjice Boline smrti pokazao je još jednom da istinski heroji zapravo nikada ne umiru I da ih njihova herojska djela ostaju kao svjetionik u tami svakog vremena.

Intoniranjem himne i uz vojnički pozdrav počasne jedinice 2.pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH  započeo je ovogodišnji program koga već niz godina priprema i provodi Udruženje boraca “Senahid Bolić Bolo” uz podršku brojnih institucija i pojedinaca kojima se, u izjavi za naš Radio, zahvalio predsjednik Udruženja i sin legendarnog komandanta Bole- Jasmin Bolić.

Učestvujući u program naši učenici Amer Kamenjašević i Tarik Hodžić, te voditeljica programa Medina Imamović pokazali su da su ponosni baštinici i čuvari sjećanja na one koji su prije tri decenije na visovima olovskim branili svoju rodnu grudu i svoju domovinu.

O liku i djelu slavnom olovskog komandanta govorili su : Senad Zukić Bolin borac, član komande 2.bataljona Bolo Ismet Sirćo, Nezim Halilović Muderis – ratni k-dant 4.muslimanske brigade i Esad Hadrović jedan od svjedoka Bolinog ranjavanja i medicinskog zbrinjavanja.

Brojne su delegacije i ove godine položile cvijeće na spomen obilježje komandantu Boli. Kompletan foto album objavit ćemo na fb stranici “Centar za kulturu, sport i informisanje Olovo”

Organizatori su i ove godine za sve prisutne na koti Konjsko brdo pripremili čaj i sendviče, a vrijedne žene Bakića iz Udruženja “Rahvanija” u mjesnom su Domu za goste pripremile kompletan ručak, kafu I slastice.

Kao završni sadržaj  i ovogodišnjeg programa, u Sportskom Centru u Olovu, odigrana je revijalna utakmica između Veterana Udruženja Senahid Bolić Bolo I NK Stupčanica. Divan događaj u kome je, treba li to napominjati, rezulat ostao u drugom planu.

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button