AktuelnoVijesti iz ZDK

Tokom vikenda pretresi i pojačane kontrole na području Zeničko-dobojskog kantona

U cilju unapređenja stanja sigurnosti na području Zeničko-dobojskog kantona, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova su planirane pojačane preventivne aktivnosti, te je u tom smislu naloženo svim rukovodiocima policijskih uprava i stanica da izvrše analizu stanja sigurnosti, te da planiraju i organizuju operativno taktičke mjere i radnje, tzv. “Racije” u ugostiteljskim objektima, blokade određenih područja i pojačane kontrole mjesta za koja se raspolaže operativnim saznanjima da se na istim okupljaju lica sklona izvršenju krivičnih djela i narušavanju javnog reda i mira.

S tim u vezi, nakon izvršenih analiza, u dane proteklog vikenda, tačnije 19,20. i 21.04.2024. godine, na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova izvršene su “Racije” i pregledi u 20 ugostiteljskih i objekata druge namjene, te je izvršen pretres i pregled 944 osobe.

Tokom pretresa i pregleda objekata i osoba pronađena je i oduzeta određena količina opojne droge, te je zadokumentovano devet krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”, zatim je oduzeto 20 predmeta čije držanje nije dozvoljeno građanima, a koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda, te 2 komada vatrenog oružja.

Takođe, postignuti su i sljedeći rezultati iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira;

  • Kontrolisano je 1407 vozača i vozila,

  • Izdato je 514 prekršajnih naloga za učinjene prekršaje po saobraćaju,

  • Zatečeno je i sankcionisano 30 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola,

  • Zatečeno je i sankcionisano 6 vozača zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita,

  • Izdata su 44 prekršajna naloga po javnom redu i miru, te 8 po Općinskim odlukama,

  • Izdato je 7 prekršajnih naloga za uživanje opojne droge na javnom mjestu, te 6 prekršajnih naloga za prosjačenje,

  • Ukupno je legitimisana 171 osoba, dok je 28 osoba lišeno slobode po raznim osnovima.

Kako bi se nivo sigurnosti podigao na najveći mogući nivo, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova će u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti.

Odsjek za odnose sa javnošću,

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button