AktuelnoEkologijaOlovo

OLOVSKE POLICIJSKE I EKIPE CZ BILE NA TERENU, UZETI UZORCI VODE ( DO OVOG TRENUTKA NEMA REAKCIJA INSPEKCIJSKIH ORGANA SA KANTONALNOG I FEDERALNOG NIVOA)

Nakon što smo u subotu, tragom informacije o novom onečišćenju rijeke Bioštice, izvjestili riječju i slikom sa lica mjesta, danas prvog radnog dana u sedmici pozvali smo u naš studio Safeta Kulu-općinskog sanitarnog inspektora da bismo saznali je li se i šta uradilo po ovom pitanju, odnosno koje su mjere poduzete kada je ovaj novi ekološki incident u pitanju.

Prema riječima g-dina Kule nakon subotnje dojave o evidentnoj neprirodnoj promjeni boje I izgleda rijeke Bioštice obavješteni su policijski organi, a pripadnici Civilne zaštite Olovo izvršili su u poslijepodnevnim satima uzorkovanje vode na lokalitetu Zeleni Vir, na samom mjestu izlaska mutne vode u rijeku, te iznad tog područja.

  • Evidentno je, kako je to i vasa ekipa na terenu dokumentovala, da se radi o potpuno istom mjestu izlaska otpadne vode kao i u Ono što zabrinjava je činjenica da su nam u rudniku “Geomet” koji na ovom lokalitetu vrši eksploataciju olovne rude kazali da nisu primjetili nikakvo oštećenje, promjenu ili izlivanje vode sa rudničke separacije. Još više zabrinjava činjenica da još nema inspekcijskih reakcija sa Kantonalnog, Federalnog, pa I državnog nivoa u čijoj nadležnosti su i vodotoci i ovakvi slučajevi – kazao je između ostalog Safet Kulo napominjući da se mi još uvjek bavimo analizama slučaja iz februara prošle godine, o čemu će vijeće raspravljati u četvrtak, a sada imamo I ovu novu situaciju.

Kompletan razgovor sa g-dinom Kulom poslušajte u našem programu osim u 11:15 reprizno u 13:30 I 15:00 sati. Nakon toga I ovdje na ovoj stranici gdje cemo postaviti link naše nove podcast episode sa ovim tonskim zapisom.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button