Općenito

Karaula:Počinje izgradnja dva vijadukta od sedam miliona KM

Ceste Federacije uskoro kreću na izgradnju dva mosta preko prijevoja Karaula, koje će se nalaziti na budućoj trasi magistralne ceste Tuzla – Sarajevo, dionica Podpaklenik, potez prevoj Karaula.
Iz Cesta Federacije su nam potvrdili da je otvaranje ponuda za izgradnju ta dva mosta dužine 150 metara, koje će biti sa tri trake, planirano za 16. 8. 2012.
“Radi se o dva vijadukta nekih 150 metara za čiju izgradnju će trebati sedam milijuna KM. Izgradnja ova dva mosta trebala bi doprinijeti ubrzanju pometa preko Karaule i povećati sigurnost”, kažu iz Cesta FBiH. Raspisan je i javni poziv nadzor ovih radova.
Osim navedenih mostova planirana je izgradnja još dva mosta i jednog tunela. “Do kraja godine očekujemo da će biti raspisan i javni poziv za izgradnju tunela na ovom potezu. To će značiti mnogo u smislu skraćenja i ispravljanja trase preko Karaule”, navode iz Cesta Federacije.
Naime, projektnom dokumentacijom predviđeno skraćenje trase na ovom potezu za 3,2 KM, a buduću trasu u ukupnoj dužini od 4,25 km činit će tunel dužine 860 m, četiri mosta ukupne dužine 670 m i otvorena trasa u dužini 2720 m.
Nadmorska visina prijevoja se snižava za oko 100 m, a projektom je osigurana buduća brzina od 80 km/h koja trenutno pada i do 40 km/h. Također, projektom je predviđena izgradnja traka za spora vozila s obje strane uspona prema prijevojnom tunelu.
D.Kozina
ekapija

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button