Općenito

Kineska korporacija “Bluhend wood” želi proširiti investiranje u ZDK

Premijer Fikret Plevljak je ugostio predstavnike kineske korporacije „Bluhend wood“, koja preko dvije godine investira na području općine Vareš. Gospoda Džao Kečeng (Zhao Kecheng) je već boravio u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, dok je Jen Čeng Cjang (Yan Cheng Qiang) prvi put u Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta, kineski investitori su izrazili spremnost za daljnje investiranje u domenu kotlovskih postrojenja, za što su potrebne saglasnosti nadležnih organa, ali i obezbijeđenje tržišta.

– Nudimo vam sve mogućnosti saradnje i bićemo vam potpuna podrška. Želimo da investirate, da pravite fabrike na dobrobit Bosne i Hercegovine i Kine, ali i da zajedno nastupamo na trećim tržištima. Naše mogućnosti su u mašinogradnji i metalopreradi. Možemo napraviti opremu koja bi po kvalitetu zadovoljavala naše potrebe, a bila bi jeftinija od uvozne, kazao je premijer Plevljak.

Prvi projekat kineskih investitora u Zeničko-dobojskom kantonu je djelovanje korporacije „Bluhend wood“, a sada žele i dalje investirati u energetski sektor pri tome dovodeći i druge kineske investitore. Kako su istakli gosti iz Kine, imaju mnogo odjela u koje se može usmjeriti investiranje, ali je potrebno izraditi okvir ulaganja.

– Imamo odobrenje od kineskih vlasti da možemo ovdje investirati i razvijati posao. Zeničko-dobojski kanton će, definitivno, biti na prvom mjestu budućih investicija. Spremni smo dalje investirati u energetskom sektoru sa drugim investitorima iz Kine. Mi ćemo biti njihov uvod u investiranja u BiH, odnosno, Zeničko-dobojskom kantonu, istakli su kineski investitori.

Pres služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button