Općenito

Kantonalna inspekcija kontrolirala taksi prijevoznike

Inspektori za cestovni promet Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK su, u saradnji sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a ZDK, u mjesecu januaru 2013. godine realizirali akciju pojačane kontrole vanlinijskog prijevoza- taksi prijevoza, sa posebnim akcentom na otkrivanje i sprječavanje nelegalnog obavljanja prijevoza putnika u cestovnom prometu, na području općina Zenica, Tešanj, Visoko i Maglaj.
Tokom akcije, zaustavljenja su 152 vozila i sačinjeno 39 zapisnika. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH doneseno je osam rješenja o privremenoj zabrani obavljanja taksi prijevoza, dva rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka, te izdato 16 prekršajnih naloga.
Navedene aktivnosti kantonalnih inspektora za cestovni promet će se nastaviti, u kontinuitetu, i u narednom periodu na području svih općina Kantona.
Ovom prilikom, još jednom upozoravamo lica koja se bave nelegalnim prijevozom, da će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK u cilju sprječavanja “rada na crno” u ovoj oblasti protiv prekršitelja poduzimati sve Zakonom propisane mjere i radnje. Apeliramo na građane da prilikom korištenja taksi prijevoza vode računa da vozila imaju TA registarske oznake, krovnu oznaku sa natpisom TAXI, kao i dopunsku oznaku koja se nalazi na prednjem i zadnjem vjetrobranskom staklu, te da ne koriste usluge nelegalnog taksi prijevoza, s obzirom da prilikom korištenja navedenih usluga niko ne može garantirati za njihovu sigurnost, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK.

Pres služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button