Općenito

Olovo na dan ljubavi pleše protiv nasilja nad ženama

Gotovo 30 organizacija civilnog društva aktivnih na području BiH sa sjedištem u Sarajevu realizira globalnu kampanju “Jedna milijarda ustaje” (One Billlion Rising) protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.
U okviru ove kampanje 14. februara aktivisti i stanovnici Olova pridružit će se, aktivistima širom svijeta u kampanji “Jedna milijarda ustaje”.Lokalnom timu ASuBiH-A Olovo do sada se pridružilo oko 60 učesnika koji će u četrvtak u 14 sati u ul.Branilaca grada izaći i učestvovati u plesnom performansu.
Treba pomenuti da je Lokalni tim ASUBiH Olovo prije samo nekliko dana uspješno organizovao humanitarnu akciju na Međunarodni dan borbe protiv raka 4.februar.Ovih nekoliko dana koliko su vježbali koreografiju u sali Centra za kulturu i informisanje bina je bila premala da primi sve one koji su im se u međuvremenu pridružili.Za srijedu u 12 i 30 zakazana je generalana proba za sve one koji su zainteresovani,10-tak minuta je dovoljno da savaldate koreografiju kaže nam je jedna od učesnica i dodaje da u prvom planu neće biti važno koliko ste uspješno savladali korake nego masovonost i želja da svojim prisustvom skrenemo pažnju na razlog zbog kojeg se okupljamo a to je glas protiv nasilja nad ženama,našim majkama,sestrama,komšinicama.

Centralna aktivnost tog događaja je ples, a aktivisti će dijeliti i promotivne materijale, te direktno informirati građanstvo o problemu nasilja nad ženama u BiH.
Taj događaj pokrenut je kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku prema kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana.

Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procjenjuje se da čak jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica trpi nasilje. Kampanja “Jedna milijarda ustaje” odvijat će se simultano u 190 država, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata i ugledne javne osobe.

U BIH će se protestno plesati u Sarajevu,Mostaru, Banja Luci, Travniku, Turbetu, Brčkom, Visokom, Doboju, Tuzli, Zenici, Jablanici, Prijedoru,Olovu i drugim gradovima u BiH.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button