Općenito

Knjiga „Džemal Bijedić-politička biografija“ promovisana u Olovu

U organizaciji MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u hotelu „Akvaterm“u Olovu, održana je promocija knjige „Džemal Bijedić“-politička biografija“, autora prof.dr. Husnije Kamberovića. Promotori knjige bili su prof.dr.Adnan Velagić i mr.Amir Duranović.Ova knjiga, u izdanju Muzeja Hercegovine Mostar, donosi brojne poznate i široj javnosti nepoznate informacije o životu i političkom putu Džemala Bijedića te oblastima u kojima je posebno bio aktivan, a kroz njegov politički rad baca svjetlo i na tadašnje društveno-političke odnose između republika bivše Jugoslavije, ali i unutrašnju političku jugoslavensku scenu. Husnija Kamberović, koji je od 2006. godine radio na knjizi, kaže da se opredijelio za istraživanje Bijedićevog života i ličnosti jer je shvatio da je on bio jedna od ključnih osoba od 50-ih do 70-ih godina 20. vijeka, koja je presudno uticala na brojne političke procese u BiH i Jugoslaviji.
Kamberović smatra da je Bijedić obilježio bh. istoriju, snažno uticao na afirmaciju bh. identiteta, vodio brojne procese koji su jačali i integrirali Jugoslaviju kao posebnu cjelinu na nekoliko polja. Radio je na integraciji zapadne Hercegovine u BiH kroz skidanje hipoteke ustaštva prema tom regionu, obnovi Bosanske krajine, te priznanju muslimanskog nacionalnog identiteta jer je shvatio da to vodi jačanju BiH.
-Vodio je borbu za ravnopravan status BiH u jugoslavenskoj federaciji, a posebno je jako puno radio na afirmaciji BiH u svijetu. Brojni susreti koje je imao pokazali su mi da on nije bio puki izvršitelj tuđe volje, već je bio kreator vanjske politike Jugoslavije. Susreo se s gotovo svim velikim državnicima svoga vremena, kao što je Mao Ce Tung”.- istaknuo je Kamberović.Knjiga donosi i obilje fotografija koje su značajan historijski izvor o životu i političkom djelovanju Džemala Bijedića, koji je poginuo u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine.
-Dio dokumentacije koji se odnosi na posljednji dio u knjizi, a u vezi sa završnicom Bijedićeva života i koji najviše intrigira javnost, a koji se čuva u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, meni nije bio dostupan iz nekih jako čudnih razloga, jer su ljudi u Tužilaštvu kazali da ta građa, koja je nastala 1977.godine kao rezultat istrage o okolnostima pogibije Džemala Bijedića, još uvijek ima oznaku državna tajna – strogo povjerljivo“, rekao je Kamberović.Kamberović kaže da je Džemal Bijedić obišao više od 40 zemalja, susreo se sa svim važnim liderima onoga vremena, čak i sa nekima sa kojima se Tito nije susreo.
-Bijedić je na tom polju bio čovjek koji je krčio puteve kojima je kasnije išao Josip Broz Tito., rekao je on.U pisanju knjige, prema riječima Kamberovića, veoma važna građa je bila ona koja se čuva u Mostaru u Muzeju Hercegovine, zbirka koja je nastala poslije Bijedićeve pogibije.
Poslije promocije prisutni posjetioci razgovarali su sa autorom i promotorima knjige koju su mogli kupiti po pristupačnoj cijeni.Knjiga „Džemal Bijedić“-politička biografija“, autora prof.dr. Husnije Kamberovića od sada se nalazi i na policama školske biblioteke MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button