Općenito

Olovski srednjoškolci obilježili Dan planete Zemlje


Povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje, učenici MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Olovo, okupljeni u sekciju „Connecting classroom“, realizovali su akciju čišćenja i uređenja zelenih površina u gradu, pod nazivom „Jedno dijete, jedan cvijet“. Pridružili su im se i članovi planinarske sekcije „Srednjoškolac“, te organizacije „FLOW“. Nakon čišćenja, ispred dječije igraonice „Suncokret“ zasadili su cvijeće sa mališanima, a potom i sa prvačićima OŠ „Olovo“ ispred njihove škole.
– Mi smo zaista željeli, onoliko koliko mi možemo, da pomognemo našem gradu. Želimo da stvorimo neku svjetliju budućnost za sve generacije koje dolaze. Nadamo se da će nadležni organizovati više ovakvih akcija. Mi smo svakako svaki put tu da pomognemo i da uradimo nešto za naše Olovo, rekla nam je jedna od učesnica ove akcije, Maida Duraković.

Nijaz Gogić, prof. njemačkog jezika, koji trenutno vodi planinarsku družinu „Srednjoškolac“, rekao je da ovom akcijom treba poslati poruku starijim generacijama od kojih su mladi trebali učiti.

– Okupili smo se ovdje da obilježimo ovaj Dan i da se sjetimo da bez zdravih resursa, bez zdravog zraka, bez zdrave vode, bez zdravih planina, nema ni zdravog života. Najvažnije je da ovu omladinu educiramo u toj oblasti, naglasio je predsjednik PD Smolin, Zahir Ećo.

Profesorica Almira Mujanović otkrila nam je da će uskoro u našem gradu biti osnovano udruženje „FLOW – For Love of Water“, koje će se baviti zaštitom okoliša, a možda čak i reciklažom. Predsjednica udruženja bit će Sanela Musić, Bosanka sa adresom u Švicarskoj, koja je takođe učestvovala u ovoj akciji.
– Imala sam ideju da jedan projekat uradim u Bosni, i ta ideja me dovela u Olovo. Upoznala sam Almiru Mujanović i ona mi je puno pomogla da upoznam mjesto, da upoznam narod. Ono što mi se najviše svidjelo u Olovu je što ljudi imaju srce. Uz moj projekat, jedno odmaralište koje želim da ovdje izgradim, ja sam upoznala djecu koja žele da urade nešto lijepo u Olovu i dovela sam ovdje organizaciju koja se zove „For Love of Water“, pojašnjava nam Sanela i dodaje da će učenike iz Olova povezati sa njihovim vršnjacima u Švicarskoj kako bi zajedno mogli raditi na unapređenju ideje za zaštitu okoliša, a prije svega vode.

Svi učesnici ove hvale vrijedne akcije uputili su istu poruku, a to je da trebamo poći od sebe i donositi odluke koje su za dobrobit svih nas, ali i budućih generacija, jer sjetite se da „zemlju nismo naslijedili od djedova i očeva, već smo je posudili od svojih unuka“.

Svima koji se ponašaju u skladu s ovom izrekom, želimo sretan Dan planete Zemlje!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button