Općenito

Olovo domaćin prve bh.konferencije posvećene osobama sa poteškoćama

U Olovu je održana press konferencija za novinare na kojoj su članovi organizacionog odbora prve konferencije inkluzije djece i omladine sa poteškoćama predstavili program konferecije koja će biti održana od 31.maja do 2.juna u Olovu.
Organizatori su Udruženje roditelja invalidnih osoba i djece sa posebnim potrebama „Osmijeh“ Olovo i Udruženje roditelja djece oboljele od cerebralne paralize,mikro cefalije „Dlan“ iz Zenice.Pokrovitelji manifestacije su Federalno ministrastvo zdravstva, općinski načelnik Đemal Memagić i JZUBRC“Akvaterm“Olovo.
-„Došlo je vrijeme da se pomogne osobama sa poteškoćama i u malim sredinama.Mi smo već započeli neke projekte koji su namijenjeni njima. Konferenciju koju su organizovali roditelji djece sa posebnim potrebama iz Olova i Zenice,općina Olovo će podržati i pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.“ –kazao je na press konferenciji između ostalog općinski načelnik Đemal Memagić.
Pored toga što će na konferenciji učešće uzeti skoro sve institucije općine Olovo i nevladine organizacije,očekuje se preko 1000 učesnika djece i omladine sa poteškoćama iz cijele BiH što je i cilj konferencije.
-„Okupiti na jednom mjestu djecu,roditelje,ljekare,faramceutske kuće,organizacije koje pomažu u rehabilitaciji i liječenju osoba sa posebnim potrebama,to nam je bila želja i nadamo se da će mo je uspjeti i ostvariti “,kaže Hajrudin Begović predsjednik organizacionog odbora konferencije.
Trenutno u BiH ne postoji zvaničan podatak koliko ima osoba sa posebnim potrebama u našoj zemlji.U većim sredinama one donekle ostvaruju svoja prava dok su u ruralnim sredinama ugrožena njihova elementrana ljudska prava,nemaju ni zdravstveni karton a kamoli adekvatnu njegu i pomoć.
-„Mi roditelji djece sa poteškoćama došli smo na ideju da se organizujemo i učinimo sve kako bi društvo u kojem živimo konačno povelo brigu o svakom djetetu,odrasloj osobi sa poteškoćama i ono najvažnije prestalo nas sažalijevati.Želimo više obzira za našu djecu i nas koji smo svakodveno uz njih,i da nam pružite priliku da doprinesemo društvu u kojem živimo“-istako je Selevedin Dedić predsjednik UG“Dlan“Zenica.
Pored stručnjaka iz BiH učešće na prvoj bh konferenciji su najavili i predavači iz Hrvatske i Srbije.Tokom tri dana konfernecije na kojoj će učešće uzeti članovi naučnog odbora na čelu sa predsjednicom Doc.dr Emirom Švraka,predsjednicom Saveza udruženja osoba sa cerebralnom paralizom ,doktori i stručnjaci će održati predavanja na teme;
-„Nasilje u porodici nad djecom i omladinom sa poteškoćama“,
-„Obrazovanje djece,zapošljavanje omladine i osoba sa poteškoćama“,
-„Profesionalana rehabilitacija,liječenje osoba sa poteškoćama“,
Kako bi istakli njihovu kreativnost i doprinos u društvu ,organizatori su predvidjeli učešće osoba sa invaliditetom u raznim sportskim takmičenjima,njihovom predstavljanju u proizvodnji hrane,preparata od ljekovitog bilja,rukotvorina itd..Tokom tri dana konferencije svi posjetioci će moći besplatno provjeriti krvni pritisak,nivo glukoze u krvi ili dobrovoljno dati krv.Pored svega najavljenog konferencija će imati i humanitarni karakter,svi učesnici i posjetioci tokom tri dana ili na humanitarnom koncertu koji će biti održan zadnjeg dana, imat će priliku pomoći svojim dobrovoljnim novačnim prilogom u prikupljanju novčanih sredstava za liječenje demobilisanog borca Rešada Kadrića kojem je neophodna transplatacija bubrega.
Prema riječima članice organizacionog odbora Hasne Vatreš koja je i predsjednica Foruma žena „Sabina Jamaković“ skoro sve nevladine organizacije iz Olova su se prijavile za učešće kako bi dale svoj doprinos ,a na press konferenciji su uputili poziv i ostalim zainteresovanim organizacijama i sponzorima da se informišu i prijave putem telefona; 061458967 Hajrudin Begović predsjednik organizacionog odbora ili e-mail;
udruzenjeosmjeh@gmail.com,
hajrudinbegovic@hotmail.com

Održavanje konferencije planirano je na prostoru površine 1000 kvadrata pored zgrade „Akvaterma“gdje će svi prijavljeni učesnici izložiti svoje proizvode,radove,prezentovati usluge. Pored stručnjaka iz BiH učešće na prvoj bh konferenciji su najavili i predavači iz Hrvatske i Srbije.
Generalni medijski pokrovitelj manifestacije je RTVFBiH,medijski pokrovitelji Radio Olovo,NTV IC Kakanj,TV TK,RTV Zenica i dr.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button