Općenito

U Gospinom svetištu u Olovu započete svibanjske pobožnosti

U Gospinom svetištu u Olovu jednom od najstarijih marijanskih svetištu na Balkanu 1. maja održano je Misno slavlje gdje su otvarane ovogodišnje svibanjske pobožnosti u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.Misnom slavlja prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske.
Ovogodišnji program hodočašća Gospi u Olovo održava se u okviru Godine vjere, a započeo je u 9.30 sati pozdravom i blagoslovom hodočasnika te prigodom za sakrament ispovijedi. U 10.15 sati krenula je Marijanska procesija s čudotvornom Gospinom slikom.
Koncelebrirano Misno slavlje u 11 sati, predvodio je će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uz koncelebraciju drugih prisutnih svećenika.
Svetište u Olovu jedno je od najpoznatijih i najstarijih Gospinih hodočasničkih središta u Bosni i Hercegovini. Prvi podatak, koji ukazuje na to da je olovska crkva narodno svetište, jest zabilješka u dubrovačkom ljetopisu od 10. aprila 1454. Prvotni franjevački samostan i crkva u Olovu osnovani su u 14. stoljeću i među najstarijima su u Bosni.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button