Općenito

Olovski vatrogasci dobili novo vozilo

2013_0722Zeleni0051

U ponedjeljak, 22.jula, Vatrogasnoj jedinici Olovo, odnosno Službi za civilnu zaštitu, uručena je vrijedna donacija. Radi se novom terenskom vozilu sa najmodernijom opremom za brze intervencije, prije svega, u oblasti saobraćaja. Vozilo je donirano od strane Kantonalne uprave CZ, čiji je direktor Sead Džanović istakao da je Olovo, uz još nekoliko općina, zaslužilo novo vozilo prije svega zbog činjenice da se nalazi na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla i području na kome su česte saobraćajne nezgode.

„Kantonalna uprava CZ ZDK je nabavila 4 vozila za intervencije u prometu kod saobraćajnih udesa. Nama je cilj da povećamo efikasnost naših službi kod spašavanja unesrećenih u prometu s obzirom da smo svjedoci da svakodnevno imamo udese na cestama sa tragičnim posljedicama od smrtno stradalih do teško povrijeđenih, a da ne govorimo o materijalnoj šteti. 2013_0722Zeleni0042 Kantonalna uprava CZ ocjenila je da općina Olovo, s obzirom da se nalazi na magistralnom putu M-18 gdje često ima ovakvih udesa, treba da ima jedno ovakvo vozilo. Mi smo isto vozilo rasporedili u općinu Zavidoviće, općinu Žepče i u općinu Tešanj. Zeničko-dobojski kanton je jedan od rijetkih kantona koji imaju ovako savremena i opremljena vozila. Imamo ih ukupno 7, a u planu nam je da nabavimo još 2 da bi ih mogli rasporediti na područje općina Vareš i Visoko“ – istakao je direktor Džanović.

Za načelnika Općine Olovo Đemala Memagića koji je također prisustvovao svečanoj primopredaji novog vatrogasnog vozila, sve ovo nastavak je napora da se osigura da sve strukture čiji je zadatak zaštitita, prije svega, ljudi a onda i materijalnih dobara, budu adekvatno opremljene za svoj rad.

„To je još jedan dokaz koliko vodimo brigu 2013_0722Zeleni0046 o čitavom sistemu zaštite od požara i nesretnih slučajeva. Mi smo već prije ovoga riješili jedno vozilo, uvezli smo ga iz Njemačke, tako da je sad ovo još više i bolje kompletirano da možemo pružiti pomoć ljudima koji su unesrećeni i naravno zaštiti ti ih“, dodao je načelnik Memagić.

Nakon što je postrojio vatrogasno jedinicu te sa istom upriličio i kratku prezentaciju mogućnosti nove opreme, šef općinske Službe za civilnu zaštitu Avdo Degirmendžić izrazio je zahvalnost na ovoj izuzetno važnoj donaciji: „Ja bih da prvo izrazim svoju veliku zahvalnost Kantonalnoj upravi CZ na čelu sa direktorom Seadom Džanovićem, koji su uložili puno napora da bi općinske službe CZ podigli na jedan veći nivo. Ovo je za nas velika stvar i ima veliki značaj za stanje sigurnosti na području općine Olovo. Vozilo koje smo dobili na korištenje je sa vrsnim tehnologijama“.
2013_0722Zeleni0040 Radi se o novom namjenskom fordovom terencu opremljenom osim savremenih sredstava za gašenje požara i specijalnom opremom za pomoć kod saobraćajnih nesreća, od pneumatskih kliješta i dizalica do uređaja za rasvjetu, opremom za rad u vodi i u drugim posebnim uslovima.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button