Općenito

Članovi PD „Smolin“ na obilježavanju Dana planinara

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Planinarsko društvo „Bobovac“ Kakanj bilo je proteklog vikenda, od 16. do 18. avgusta, domaćin obilježavanja Dana planinara Bosne i Hercegovine. Više od hiljadu planinara iz 78 društava iz BiH i susjednih zemalja, ugostili su u Planinarskom domu “Bočica”, smještenom 10 kilometara od Kaknja na nadmorskoj visini od 920 metara.

„Mi kao planinari ne poznajemo niti priznajemo administrativne granice i naše druženje i okupljanje je u cilju promocije ove turističke destinacije, odnosno ovoga predivnog dijela Bosne i Hercegovine“, naglasio je predsjednik Planinarskog saveza BiH Zijad Peljo.

Na ovom tradicionalnom sletu planinara učestvovali su i članovi PD „Smolin“ Olovo. „Mi smo se u prvom redu sreli sa starim prijateljima, a onda ostvarili nove kontakte i stekli nove prijatelje. Ovo i jeste dan kada se sastanu svi planinari Bosne i Hercegovine i daju svoj doprinos, u isto vrijeme se i druže i učestvuju u sportskim aktivnostim. I mi smo učestvovali u sportskim aktivnostima, osvojili 2. mjesto u odbojci gdje se takmičilo devet ekipa, znači uspješno smo okončali ovaj slet“, prokomentarisao je predsjednik PD „Smolin“ Zahir Ećo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Organizacija ovogodišnjeg sleta planinara povjerena je PD „Bobovac“ iz Kaknja povodom obilježavanja 55. godišnjice od osnivanja ovog društva. Elvedin Bešić, predsjednik UO PD „Bobovac“, napomenuo je da ovo društvo već drugi put organizuje ovu najznačajniju godišnju manifestaciju Planinarskog saveza BiH: „Prvi put smo organizovali 1998. i sada smo dobili na 55. rođendan organizaciju jedne ovako značajne manifestacije. To se vidi po broju učesnika, po atmosferi na planinarskom domu Bočica, koji je idealan za planinarske šetnje, za boravak sportista itd. Kapacitet doma je 46 ležajeva, a otvoren je svakog dana 24 sata“.

Od gosta iz inostranstva najbrojniji su bili oni iz Hrvatske. Iz PD „Belišće“ iz Belišća u Slavoniji došao je Zdenko Kovač koji kaže da ga sretnim u životu čine druženja i to što na ovakvim susretima upoznaje mnogo ljudi, a oduševljen je i bosanskohercegovačkim planinama: „Mogu reći da mnogo planinara iz Hrvatske dolazi u Bosnu koja je predivna zemlja za planinarenje, a i predivni su ljudi u BiH, tako da nam je osobito zadovoljstvo dolaziti ovamo. Isto tako i planinari iz BiH dolaze kod nas. Često se družimo, susrećemo, imamo dobre prijateljske odnose pa mi je tako i čast biti ovdje na ovome skupu planinara BiH“.

Najstariji učesnik ovogodišnjeg sleta bio je Adil Šaković – Šteka, član PD „Centar“ Sarajevo, rođen 1928. godine. „Kada sam završio vojsku i došao kući, to je bilo 1951. godine, odmah sam se upisao u PD „Treskavica“ i kako sam tada počeo da planinarim evo i do danas. Gdje god smo išli bilo nam je lijepo. Priroda je svugdje ista. Uživali smo u toj prirodi tako da sam se stvarno oplemenio. Neću nikada zažalite sve ove godine koje sam proveo na planini“, zaključio je ovaj 85-ogodišnji planinar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tokom planinarskog druženja na Bočici, pored niza sportskih i kulturno-zabavnih sadržaja, održano je i posljednje, četvrto kolo takmičenja u planinarskoj orijentaciji. Prethodna tri su održana u Bugojnu, Gradačcu i Tuzli. Nakon sumiranja bodova sa svih takmičenja, ekipa Planinarskog društva „FASTO“ iz Sarajeva postala je prvak BiH u ovoj disciplini.

Naredne godine planinarski susreti održavaju se na Vlašiću, a domaćin je Planinarsko društvo „Galica“ Turbe.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button