Općenito

Za 90 dana novi most u Podkamensku

Most U Podkamensku, na mjestu gdje se krajem decembra 2011. godine urušio most na rijeci Krivaji, u četvrtak, 31. oktobra, počela je izgradnja novog. Radi se o investiciji vrijednoj 820.000 KM, koju finansira Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj projekat dugo je čekao realizaciju, a kantonalni ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Edin Terzić smatra da su glavni razlozi za to duge procedure ugovaranja. „Sad smo u prilici da ovaj projekat završimo u narednih 90 dana“, kazao je ministar Terzić i dodao da je Ministarstvo već kandidovalo i za odobravanje sredstava od GSM licenci kod resornog Federalnog ministarstva, za rekonstrukciju mosta na Buku.

Početku izgradnje mosta prisustvovao je i premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić koji je istakao važnost ove saobraćajnice: „Vlada Ze-Do kantona cijeni da je putna infrastruktura preduslov za nesmetan protok roba i ljudi, a ovo je jedna od bitnih saobraćajnih komunikacija unutar Ze-Do kantona gdje su povezane općine Olovo i Zavidovići, a znamo da je u ovom dijelu najveći potencijal drveta koji je neophodan kao sirovina za drvno-prerađivačku industriju. Mi mislimo da ovakve objekte treba graditi, da ne treba ulagati u neke sitne popravke, i na takav način pokazati da smo spremni da pomognemo i privredu, a i građanima“. Premijer Husejnagic

Radove na izgradnji mosta izvodit će građevinska firma „Porobić“ iz Zavidovića. „Drago nam je da počinjemo sa realizacijom izgradnje mosta jer je on, između ostalog, žila kucavica na ovom putu, i zbog frekventnosti, a više zbog teretnog programa pošto se ovim putem najviše kreću teretna vozila. Poznavajući tehnologije i rukovodstvo, dat ćemo sve od sebe i to će se realizovati u datom roku“, rekao je predstavnik izvođača Adis Porobić.

Podsjećamo, prije skoro dvije godine most na dionici regionalnog puta Olovo-Zavidovići u mjestu Podkamensko urušio se usljed dotrajalosti i tereta koji se nalazio na njemu u trenutku rušenja. Saobraćaj se od tada na ovoj putnoj komunikaciji odvijao preko pontonskog mosta.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button