Općenito

Obilježena dvadesetogodišnjica smrti legendarnog komandanta Senahida Bolića-Bole.

Sa okruglog stola U organizaciji Udruženja boraca „Senahid Bolić-Bolo“ i boračkih organizacija općine Olovo,obilježena je dvadesetogodišnjica smrti legendarnog komandanta 2. bataljona 1. slavne olovske brdske brigade ,Senahida Bolića -Bole.Na okruglom stolu koji je bio posvečen životu i djelu slavnog komandanta, govorili su genaral Jovan Divjak, Fadil Karičić, prvi komandant 1.SOBB, Kemal Brkić tadašnji Bolin zamjenik te njegovi saborci.
-„Bolu sam upoznao dok još bio student Fakulteta političkih nauka na odsjeku Odbrana i zaštita. Bio sam mu jedno vrijeme profesor i znam da se uvijek isticao i želio je da zna što više.Vidjeli smo se na samom početku rata. Tada me je zapitao i rekao nešto što mi je dugo ostalo u sjećanju „Profesore šta se ovo dešava,zar ćemo svoje znanje koje smo stekli morati pokazati u ratu i braniti se od armije koju smo toliko svi voljeli“.
Dolazio sam nekoliko puta u teškim ratnim godnama u Olovo. Uvijek sam bio impresioniran kako je dobro organizirao odbranu u zoni odgovornosti njegovog bataljona. Ovdje moram istači da je cijela linija koju je držala 1.SOBB, bila dobro organizirana i branjena. Bio je komandant u kojeg su borci imali povjerenje. Danju je bio u rovu sa svojim Jovan Divjakborcima a uveće je pravio planove odbrane i djelovanja.Ponosan sam što sam poznavao takvu jednu ljudsku veličinu.-kazao je između ostalo Divjak.

Sa ovog skupa pokrenuta je inicijateva da jedna ulica u Olovu dobije ime po legendarnom olovskom komandantu.
U jeku največe ofanzive na Olovo, kada je agresor sa skoro 3.000 vojnika i uz upotrebu ogromne ratne tehnike, Komandant Bolonastojao da zauzme dolinu rijeke Krivaje , te tako presiječe koridor koji je spajao tuzlansku regiju sa ostalim dijelovima slobodne teritorije, komandant Bolo je teško ranjen 14. januara 1994.godine na lokalitetu Prgoševa, kada je konačno slomljena ofanziva. Srce istinskog heroja prestalo je da kuca sedam dana nakon ranjavanja 22.01.1994.
godine u tuzlanskoj bolnici.

U povodu obilježavanja godišnjice PD „Smolin“ organizralo je memorijalni pohod linijom odbrane i obilazak spomen Planinari članovi PD "Smolin"i srednjoškolske pl.sekcije Srednjoškolacobilježja koje je podignuto na brdu iznad njegovih rodnih Bakića.Brojni građani, njegovi saborci, učenici srednje i osnovnih škola,predstavnici ustanova i organizacija, posjetili su spomen obilježje i učenjem Fatihe odali počast slavnom komandantu.

Prof.Pašaga GogićTom prilikom prof.historije Pašaga Gogić posjetio je prisutne na Bolin ratni put te je održao i kratki čas historije.Za uspjeh na bojnom polju i zasluge u odbrani Olova i BiH, Senahid Bolić-Bolo posthumno je odlikovan „Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima“ i ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“

Polaganje cvijeća

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button