Općenito

Zeničko-dobojski kanton model za ishode učenja u FBiH

U prostorijama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona 30.januara potpisan je Memorandum o realizaciji projekta „Implementacija definiranih ishoda učenja u jezičko-komunikacijskoj oblasti u Zeničko-dobojskom kantonu“ između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Save the Children i Pedagoškog zavoda. Memorandum su potpisali ministar Mirko Trifunović, direktorica nevladine organizacije „Save the Children„ Andrea Žeravčić i direktorica Pedagoškog zavoda Munevera Selmanović.

Ovom prilikom ministar Trifunović izrazio je zahvalnost organizaciji Save the Children kazavši da je ovo nastavak uspješne saradnje na realizaciji ranijih projekata „Osnovno pravo na obrazovanje“ i „Obrazovanje za socijalnu koheziju i BiH na putu ka EU“. Ispred implementatora projekta, Pedagoškog zavoda, direktorica Munevera Selmanović kazala je da se ovaj projekat realizuje od 2013.do 2015. godine i ima za cilj da provede definirane ishode učenja u jezičko-komunikacijskom području u svim predškolskim ustanovama i osnovnim školama Zeničko-dobojskog kantona. Naime, putem praćenja ishoda učenja mjeri se uspješnost nastavnog procesa i usvajanja gradiva u oblasti jezika i komunikacije.

IMG_5000Tokom 2013. godine provedena je obuka za 50 odgajatelja iz predškolskih ustanova, nastavnika razredne nastave kao i nastavnika jezika i književnosti te predstavnika Filozofskog fakulteta Zenica. U ovoj godini počinje obuka za primjenu definiranih ishoda u nastavi u oblasti jezika i komunikacije za oko 1200 odgajatelja, nastavnika razredne nastave i nastavnika jezika i književnosti sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Andrea Žeravčić, direktorica organizacije „Save the Children“ istakla je da se ovaj projekat implementira jedino u Zeničko-dobojskom kantonu i da će nakon njegovog okončanja, primjena ishoda učenja u ovom kantonu postati model i vodilja za sve ostale kantone u Federaciji BiH. Inače, organizacija Save the Children provodi ove aktivnosti u saradnji sa državnom Agencijom za predškolsko,osnovno i srednje obrazovanje.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button