Općenito

Bivši radnici ŠIP „Stupčanice“ iz Olova traže svoja prava

Okupljeni radnici Stupčanici, traže svoja pravaPred upravnom zgradom preduzeća „Stupčanica“ u Olovu, čije je drvoprerađivačke kapacitete prije dvije godine u okviru stečajnog postupka kupilo konjičko preduzeće „Prominvest“, okupilo se oko 100 bivših radnika ovog preduzeća ali i otpušteni radnici „Prominvesta“ tražeći od stečajnog upravnika i odbora povjerilaca odgovore na brojna nerješena pitanja. Radnici olovske „Stupčanice“, nekada giganta u oblasti drvoprerađivačke industrije, poput ostalih brojnih bh preduzeća, u stečajnom i privatizacijskom procesu ostali su bez radnih mjesta, plaća, uvezanog radnog staža i prava na penziju. Nakon održanog sastanka stečajnog upravnika Senada Alečkovića i predstavnika povjerioca, sastanak se sa okupljenim radnicima preselio u salu Doma kuture.

-Stupčanici sam radio 32 godine, nepune 32 godine, 57 godina starosti, ostao sam na ulici! Što ja sada čekam 65 godina, ako ne dignu na 67 ili 70 godina starosti da bi dočekao penziju? A hoću li dočekati?!-pita se Adil Saka bivši radnik Stupčanice.

– Mislim da smo svi imali pravo na neke otpremnine koje sleduju sve otpuštene radnike , da smo imali naše izostale plaće, već 14 mjeseci nismo dobili ništa. –ističe Rasema Gurda, bivša radnica.

Dug „Prominvesta“ prema „Stupčanici“ 1,2 miliona maraka

Ionako tešku situaciju dodatno je opteretilo saznanje da preduzeće „Prominvest-Stupčanica“ zbog niza problema zasutavlja proivodnju u svojim pogonima gdje je nakon privatizacije i kupovine ovog kompleksa bilo uposleno oko 150 radnika. Tako postaje upitno i plačanje oko 1,2 milona maraka koje „Prominvest“ još nije isplatio za kupovinu ovog bivšeg poslovnog kompleksa „Stupčanice“. Od stečajnog upravnika bivši radnici tražili su odgovor šta će poduzeti po tom pitanju.

Stečajni upravnik blokirao račune Prominvesta– Mi smo blokirali sve račune „Prominvesta“. Znači on je trenutno blokiran i on dalje nema mogučnosti da nastavi svoje poslovanje dok se ova stvar ne rješi i izmiri svoja dugovanja prema „Stupčanici“ –kazao je Senad Alečković, stečajni upravnik „Stupčanice“.

No ova mjera slaba je utjeha za obespravljene bivše radnike „Stupčanice“ od kojih mnogi već nekoliko godina nemaju osnovne uslove za egzistenciju.

-Moje preduzeće i radnicima ste oteli imovinu…sa nekim zakonima! Samohran sam…žena mi je umrla! Dvoje djece školujem, sin mi je na fakultetu, imam curicu ovdje, djeca mi dobro uče…stidim se svoje djece što ne mogu da ih nahranim.- kazao je u toku radničkog sastanka Hasan Klis, također bivši radnik . Za narednu srijedu zakazali su novo protestno okupljanje u Olovu.

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button