Općenito

Četrdeset šest dobrovoljnih davalaca darovalo krv u akciji Crvenog križa Olovo

1609730_510760119028501_1776714965_nOpćinska organizacija Crvenog križa Olovo u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Fedearcije BiH iz Sarajeva uspješno je realizovala još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.
Ukupno je 46 davalaca darovolo kapi koje život znače od 53 osobe koje su se odazvale akciji. Ono što je posebno važno i ohrabrujuće je činjenica da je od 46 davalaca čak njih 17. prvi put darovalo krv. Radi se uglavnom o srednjoškolcima.
Prije samog čina darivanja krvi svaki pacijent treba proći ljekarski pregled,kazao nam je Dr.Elvedin Mehmedović;
-„ Za organizam zdravog čovjeka to nema štetnih posljedica naprotiv samo može pozitivno da utiče obnavljanje krvi.Nakon uzimanja ličnih podataka od svakog dobrovoljnog davaoca,ako pacijent nije siguran u svoju krvnu grupu članovi našeg tima na licu mjesta određuju krvnu grupu,mjerimo krvi pritisak i u razgovoru sa pacijentom utvrđujemo njegovu sposobnost.Svaka doza krvi se u Zavodu testira na hepatitis B i C,Sifilis i AIDS.Nema nikakve bojazni za zdrave osoba da daruju krv.Bosanci i Hercegovci su humani ljudi pa čak i situacijama kada u slučajevima Naim Kopić predsjednik OOCKi Ferid Hadžiabdić sekretarsaobraćajnih nesreće imamo i veće potrebe za dozama krvi uspijevamo obezbijediti potrebne doze koje u hitnim slučajevima spašavju živote. Dnevne potrebe na nivou Federacije BiH su od 70 do 100 doza krvi što mi uspjevamo pokriti .S naše strane smo zadovoljni pogotovo kada vidimo da nam se kao danas javlja veliki broj mladih“,ističe Dr.Mehmedović.
Ferid Hadžiabdić sekretar CK Općine Olovo kaže da se ovaj put odazvao manji broj žena nego muškaraca dobrovoljnih davalaca krvi.
-„Kao i svaki put imamao dosta novih davalaca ovaj put njih sedamnaest je prvi put dalo krv dok sedam osoba nije moglo dati krv iz različitih zdravstvenih razloga“kaže Hadžiabdić.
Akciju su u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH pripremili i realizovali volonteri CK Ferid Hadžiabdić sekretar CK,Bećir Kamenjašević,Meho Cerić i volonteri učenici srednje škole.

1010685_510760152361831_1857499202_nPored stalnih davalaca krvi svoju hrabru i humanu stranu pokazali su učenici srednje škole.
Adnan Bešlija ,Haris , Nedžad i Adnan Đulović su učenici četvrog razreda Ekonomske škole kažu da su se u razredu dogovorili da zajedno dođu i daju krv jer za njih je to veliki humani gest kao i sama činjenica da njihova krv može nekome spasiti život .

Volonterka CK Olovo Selma Alispahić Pored ove akcije volonteri CK Olovo obilježili su i Dan borbe protiv tuberkuloze 24.mart uličnom akcijom tako što su na svom info pultu u saradnji sa DZ Olovo organizovali besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi i tom prilikom informisali građane o bolesti tuberkulozi podjelom inforamtivnih letaka.U MSŠ Musa Ćazim Ćatić u Olovu medicinska sestra Elmedina Zukić učenicima srednje škole održala je stručno predavanje na temu simptoma i liječenja tuberkuloze.
Amira M.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button