Općenito

Olovski Lokalni tim ONAuBiH proveo Javnu kampanju „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“

10176158_527592380678608_3705435996489279_nVijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), povodom 03. maja – Svjetskog dana slobode medija, u 35 gradova u Bosni i Hercegovini organizovali su danas Javnu kampanju „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“.
Volonteri Lokalnog tima ONAuBiH Olovo su na info-štandu u glavnoj ulici u gradu dijelili građanima Kodeks za štampu i online medije BiH, magazin Karike, koji realizuju mladi novinari iz ove Asocijacije, te upoznali građane sa žalbenom procedurom Vijeća za štampu u BiH.Pored toga sproveli su anketno ispitivanje o stanju slobode medija u BiH i poštivanju prava građana na profesionalno izvještavanje medija.
Vijeće za štampu u BiH je, od početka 2014. godine, zaprimilo 105 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija. Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi 53 su riješene samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.
Veliki broj žalbi riješenih objavom reagovanja ili demantija, indikator je da mediji u BiH prihvataju samoregulaciju, što predstavlja značajan napredak u poštivanju standarda profesionalnog novinarstva u BiH.
Cilj Javne kampanje „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ je upoznati javnost o stanju slobode medija u BiH, sve češćim napadima i prijetnjama novinarima, što predstavlja atak na demokratski razvoj cijeloga društva, te o pravu građana na ulaganje žalbi Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje.
Javna kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” održana je u: Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Foči, Goraţdu, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Jajcu, Mostaru, Odţaku, Palama, Rudom, Sarajevu, Šamcu, Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Visokom, Olovu, Kaknju, Velikoj Kladuši, Srebreniku, Šekovićima, Maglaju, Višegradu, Doboju, Trebinju, Travniku, Busovači, Stocu, Vlasenici, Ljubuškom i Posušju.

Vijeće za štampu BiH i ONAuBiH/Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button