Općenito

Olovljanke izvezle most prijateljstva sa Švedskom

Članice Foruma žena „Sabina Jamaković“ iz Olova boravile su Švedskoj u okviru projekta integracije „Kaži to sa vezom“ koji se odvijao od 7. do 12.aprila 2014 u biblioteci Stadsbiblioteket u Halmstadu na obali rijeke Nissan u Švedskoj.
Hasna Vatreš predsjednica Foruma žena „Sabina Jamaković“kao i ostale članice Sabina Karagić,Nihada Zukić i Emka Karagić vratile su se oduševljene i pune pozitivnih utisaka.
-„Gostoprimistvo naših domaćica i vrijeme koje smo provele sa njima će nam ostati u nezaboravnom sjećanju.Svaki dan je bio poseban na čemu smo im neizmjerno zahvalne.Prijateljstvo je koje je počelo njihovim dolaskom u Olovo 2002 godine ponovo je obnovljeno i postalo je neraskidivo. Sada mi njih očekujemo ponovo u Olovu“,kazala nam je gospođa Vatreš.
Olovljanke su se predstavile na izložbi sa rukotvorinama koje su nastale u okviru radionice pri forumu koja okuplja žene koje vezu,tkaju,pletu i heklaju kako bi se očuvale bh tradicionalne vrijednosti.
Žene iz Olova su pozvane od Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena i njegove predsjednice Almedine Sačić i Mirsade Zekiri Salihbegović koja je 2002 godine boravila u Olovu. Ideja vodilja je bila da se kroz druženja vezilja iz Bosne i Hercegovine i Švedske u bh. udruženjima izvezu zidnjaci sa izrekama i mudrostima koje vrijede danas.
10015162_860857257273119_6339673823353509644_nPored Udruženja Saveza bh žena u Švedskoj Bosnu i Hercegovinu predstavljale su članice Foruma žena „Sabina Jamaković“ iz Olova i Udruženje„Gračaničko keranje“.

Amira Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button