AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

Vlada ZDK odobrila 937.529,86 KM za održavanje medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je set odluka kojima je odobrila sredstva u iznosu od 937.529,86 KM za nabavku i održavanje medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici Zenica. Javnoj ustanovi Kantonalni zavod za medicinu rada i sportsku medicinu odobreno je 147.000 KM u skladu sa usvojenim Programom utroška sredstava planiranih za ovu ustanovu u Budžetu ZDK za 2020. godinu.

“Veći dio sredstava će biti ili je već iskorišten u borbi protiv pandemije koronavirusa u kojoj je ZDK postigao dobre rezultate”, rekao je ministar zdravstva dr. Adnan Jupić.

Ocijenio je da je epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu stabilna, uprkos velikom broju potvrđenih slučajeva infekcije u ovom kantonu.

“Imamo veliki broj ljudi koji postaju negativni na koronavirus i vraćaju se svojim redovnim aktivnostima, tako da u ZDK trenutno imamo oko 140 aktivnih slučajeva infekcije. I dalje imamo samo jedan smrtni slučaj, što je hvale vrijedan rezultat”, rekao je Jupić.

Naglasio je da se testiranja na koronavirus vrše u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, ali da se zbog ograničenih kapaciteta ovih ustanova – Zenica 30, a Tešanj 20 dnevno – jedan broj testiranja i dalje se vrši na Kliničkom centru u Sarajevu.

“Svaki građanin kod kojeg postoji medicinska indikacija se testira besplatno u ovim ustanovama. Male nejasnoće je izazvalo komercijalno testiranje za građane koji putuju u inostranstvo, a koje je nedavno uvedeno u KBZ-u i Općoj bolnici Tešanj. Komercijalno testiranje ne remeti testiranje koje se obavljalo do sada, jer se komercijalna testiranja rade sa posebnim testovima i aparatima te ograničenim kapacitetom od maksimalno pet testiranja na dan”, rekao je ministar Jupić.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button