Općenito

Svečano otvorena PJ “Apoteka” Sarajevo u Carevoj Ćupriji

Za stanovnike MZ Careva Ćuprija ali i obližnjih MZ Kamensko i Jelaške danas je značajan dan. Ovo područje, uz ambulantu u Carevoj Ćupriji, danas je prvi put u svojoj historiji dobilo i apoteku. Zahvaljujući saradnji olovskog Doma zdravlja i JU Apoteke Sarajevo uz područnu ambulantu sada je otvorena i apoteka koja će sasvim sigurno poboljšati segment zdravstvene zaštite stanovnika ovih najudaljenijih MZ. Svečanu vrpcu presjekao je Općinski načelnik Đemal Memagić.
-Godinama se pričalo o ostvarenju ove ideje, evo danas da se to konačno i ostvarilo.Ja sam sretan što se može pomoći ljudima zbog ogromnih troškova koji su im nametani dolaskom u Olovu .Nadam se da je ovo iskorak u bolja vremena,kazao je u izjavi za naš radio načelnik Memagić.
Svakako najznačajniji doprinos otvaranju apoteke u Carevoj Ćupriji dala je JU Apoteke Sarajevo, koja po rječima Seada Hadžiabdića magistra farmacije i šefa olovske poslovnice također ima za cilj biti bliže krajnjem korisniku, čak i onda kada zbog udaljenosti nema ekonomskog interesa. Ova referentna ustanova potrudila se da i ovu novu apoteku snadbije svim potrebnim lijekovima i tako će kaže Hadžiabdić biti i dalje.
-Mi smo se na ovaj korak odlučili zbog stanovništva općine Olovo koje je godinama ugroženo.Njihova zdravstevna zaštita nije bila zaokružena,nije se mogla završiti podizanjem lijekova.Morali su prevaljivati više od 30 km da bi došli do Olova,ističe Sead Hadžiabdić.
Razloga da bude posebno sretan i zadovoljan imao je i direktor JU Dom Zdravlja Olovo Dr. Izudin Kućanović, s obzirom da je to kako je kazao za naš radio bio jedan od prioritetnih projekata u njegovom direktorskom mandatu.
10376930_548023251968854_4533853887823238717_n10367815_548023278635518_6792649744044157372_n-U saradnji sa JU Apoteke Sarajevo poduzeli smo aktivnosti koje su bile privedene kraju i otvaranje je bilo planirano 16.maja ali zbog poplave i fizičke odsječenosti ovog dijela općine to nismo mogli ozvaničiti.Od danas MZ Jelaške,C.Ćuprija i Kamensko su pokriveni zdravstevnom zaštitom.Pored ljekara i stomatologa,laboratorije Apoteka će zaokružiti zdravstevnu uslugu za ove stanovnike.Koristim priliku da se zahvalim JU Apoteke Sarajevo na uloženom naporu na ovim poslovima ali i tokom poplava kada su nam pružili nesebičnu podršku,ističe direkror DZ Olovo Izudin Kućanović.
O tome šta znači otvaranje apoteke u Carevoj Ćupriji, koja će svakako uz ambulantu u kojoj ljekar porodične medicine sa svojim timom boravi tri puta sedmično, poboljšati zdravstvenu uslugu za veliki broj stanovnika ovog područja za naš radio govorili su upravo krajnji korisnioci -stanovnici MZ Careva Ćuprija ali i okolnih mjesnih zajednica Jelaške i Kamensko. Svi oni uglavnom su saglasni da je sa današnjim danom napravljen veliki iskorak u segmentu njihove zdravstvene zaštite.
Rasim Kovačević je mještanin ove MZ i službenik u Matičnom uredu gdje za građane tri MZ pruža usluge izdavanja potrebnih dokumenata a vrlo često je bio na usluzi onima kojima su trebali lijekovi iz Olova.
-Često sam i za više građana prikupljao recepte i donosio lijekove jer većina su ih stariji,bolesni i nemaju mogućnost da odu po lijek .Sada će biti puno lakše za sve njih koji nakon usluge kod ljekara lijek mogu dobiti odmah u apoteci,ističe Kovačević.
Ono što možemo poželjeti mještanima ovih najudaljenijih MZ općine Olovo je dobro zdravlje i da što manje koriste usluge ove ustanove koja im je na raspolaganju.
1979637_548024035302109_7367741478017414500_n

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button