Općenito

Pronašao bijeli tartuf

Helja sa prona¦Ĺenim tartufomPodručje općine Olovo najvećim djelom je pokriveno šumom koja je istinski raj za ljubitelje čiste i netaknute prirode.Dobri poznavaoci prirode posebno oni koji se bave branjem gljiva znaju dobro na kojem zemljištu i u kojem djelu šume, mogu pronaći određenu vrstu gljiva. Ipak, iako ne prvi put pronalazak bijelog tartufa na ovom području uvijek iznova iznenadi i strastvene gljivare .Jedan od takvih bio je i Hamid Helja koji je šetajući šumom iznad svog sela Križevići ,pronašao ovu vrlo rijetku i skupocjenu gljivu.
-Prvo sam ugledao izrovljenu zemlju i tragove divljih svinja.Na jednom mjestu u toj izrovljenoj zemlji , virilo je nešto nalik krompiru. Kada sam ga otkopao i očistio shvatio sam da se radi o neobičnoj i rijetkoj vrsti gljive tartuf .Bilo mi je tada jasno da su životinje otkrile tartuf u potrazi za hranom vjerovatno zahvaljujući izoštrenom čulu mirisa.Gljivu sam odnio našem prof.Dževadu Abazoviću za kojeg znam da je vrstan poznavalac gljiva a i on sam ranije pronašao nekoliko tartufa.-priča Helja.
Profesor Abazović potvrdio je da se radi o bijelom tartufu čija se vrijednost na evropskom tržištu po jednom kilogramu kreće od pet do dvadeset hiljada eura.Ipak da bi bio potpuno siguran uputio se na Poljoprivredni fakultet u Sarajevo gdje su mu potvrdili tvrdnje prof.Abazovića.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button