Općenito

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” započinje kampanju „…jer nam je stalo!“

imagesSedam nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine osnovalo je Koaliciju za slobodne i poštene izbore – Pod lupom, s ciljem organiziranja i provođenja građanskog, nestranačkog promatranja Općih izbora 2014. godine u BiH. Glavni cilj Koalicije je doprinjeti slobodnim i poštenim izborima u BiH.

Projekt „…jer nam je stalo!“ traje od 01.06.2014.-28.02.2015. godine i podržali su gaVeleposlanstvo Kraljevine Norveške, britanska Vlada, Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID), te Delegacija Europske unije u BiH.

Koalicija će svoje aktivnosti u predizborno vrijeme usmjeriti na promatranje rada izborne administracije (centralne i općinskih izbornih komisija), procesa registracije birača, i (pred)izbornih kampanja političkih subjekata, te prijavu nepravilnosti i postupanje po istima. Na izborni dan, Koalicija će promatrati otvaranje biračkih mjesta, proces glasovanja i utvrđivanja rezultata glasovanja, te rad izborne administracije u cijeloj zemlji.

U postizborno vrijeme, Koalicija će pratiti zaprimljene primjedbe i prigovore na izborni proces, formiranje novih vlada, te dati preporuke i zagovarati unapređenje izbornog zakonodavstva i procesa u BiH.

Sve ovo će biti ostvareno uz nesebičnu podršku više tisuća nestranačkih promatrača i 35 dugoročnih promatrača na terenu. Radi odabira, edukacije i raspoređivanja promatrača u cijeloj BiH, Koalicija je otvorila Glavni ured i 7 regionalnih ureda koji će prikupljati informacije s terena i informirati bosanskohercegovačku javnost o svim fazama izbornog procesa.

Za razliku od međunarodnih promatrača koji u zemlju uglavnom dolaze par sedmica prije izbora, domaći nestranački promatrači u mogućnosti su pratiti sve faze izbornog procesa i to na puno većem području. Oni su, kao državljani ove zemlje, i osobno zainteresirani zaslobodne i poštene izbore te da izborni rezultati odražavaju stvarnu volju birača. Za razliku od stranačkih posmatrača koji prate izbore za potrebe političkog subjekta koji ih je nominirao i to samo na izborni dan, nestranački promatrači prate izborni proces na objektivan i nepristran način uzimajući u obzir aktivnosti svih političkih subjekata.

Iako je Bosna i Hercegovina učinila znatan iskorak u kvaliteti provedbe izbora neposredno nakon ratnih zbivanja, posljednjih godina svjedoci smo nemogućnosti dogovora političkih elita o unaprijeđenju provođenja izbora u BiH. U prilog toj činjenici govore i brojni (bez)uspješni pokušaji izmjene Izbornog zakona, pritisci na izbornu administraciju, nemogućnost dogovora o provođenju izbora za Mostar, te opadajući interes građana za glasovanje i aktivno uključivanje u političke procese u BiH.

Stoga će Koalicija nastojati ne samo uočiti potencijalne neregularnosti i nepravilnosti, te objektivno i pravovremeno izvješćivati u vremenu prije, tijekom i neposredno nakon izbora, već i podići svijest o izbornoj kulturi, ponuditi preporuke za unaprijeđenje izbornog procesa i ohrabriti sve građane da slobodno izraze vlastitu volju na dan Općih izbora 12.oktobra/listopada 2014. godine.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button