Općenito

U Banjsko-rekreativni centar „Aquaterm“ Olovo po zdravlje

10612874_570647279706451_7135247966242040377_n Još davno je Ivo Andrić, pišući pripovjetku „Čudo u Olovu“ opisao čudotvornu toplu vodu koja izvire ispod stijene na čijem su se izvoru umivali putnici prolaznici i hodočasnici koji su u to vrijeme pohodil Gospino svetište u starom jezgru Olova. Od tih vremena ljudi su dolazili u Olovo, tačnije na „Banju“ po zdravlje. Danas dolaze i svoje zdravlje pronalaze u JZU Banjsko –rekretivni centar „Aquaterm“.Pored ljubaznog osoblja goste će dočekati brojni sadržaji. Trenutno „Aquaterm“ raspolaže sa 150 kreveta do kojih je u sezoni zbog velikog interesovanja vrlo teško doći.
U ljekovitost olovke banje do sada su se uvjerili mnogi koji su je koristili
U blagotvornost i ljekovitost olovske banje uvjerili su se mnogi do sada koji kada jednom dođu uvijek se iznova vraćaju .To nam je potvrdio i v.d direktor dr.Senad Selimović koji je i prije dolaska na ovu funkciju radeći kao doktor,često znao razgovarati sa pacijenatima koji su po prvi put po nečijoj preporuci došli a onda to svake godine postane njihova redovna destinacija.To se pokazalo i nakon majskih poplava koje su zadesile i Olovo.Nakon nepunih mjesec dana od poplave olovska Banja je ponovo primila svoje stare i nove goste koji su se uvjerili da je saniranje posljedica od poplave bilo završeno vlastitim snagama uposlenih i u rekordnom roku.

Dr.Senad Selimović v.d direktora
Dr.Senad Selimović v.d direktora
Ustanova funkcioniše savim normalno ,nema razloga za bilo kakavu brigu.Olovo se najbrže oporavilo od poplave .Na vrijeme su urađene sve mjere preventive i dezinfekcije .Jedino ovih dana neke rezeravcije su otkazane zbog poplava u drugim dijelovima BiH. Naša osnovna djelatnost je fizikalna medicina i rehabilitacija,bavimo se primjenom prirodnog faktora termomineralne vode koja ima specifičan sastav i tempereturu i jako dobra uticaj na određene vrste reumatskih i degenerartivnih oboljenja tako da i mi uz to uklapamo i fizikalanu medicinu i rehabilitaciju. Uz naš trud i rad kompletnog osoblja zaokružujemo našu ponudu u okviru programa rehabilitacije.-ističe Selimović.
Banjsko rekreativni centar „Aqvaterm“ tokom godine ima stalne popuste za penzionere,članove porodice šehida i poginulih boraca te RVI .

Ovisno o sezoni cijena se kreće od 52 do 58 KM sa uključenom hranom i terapijom.Što se tiče ostalih kategorija cijene se kreću od 64 do 70 KM za dvokrevetnu sobu u sezoni i 90 KM za jednokrevetnu sobu gdje su uključena sva tri obroka i kompletna medicinska terapija.Možda će biti zanimljiv podatak da je olovska banja možda jedina banja u BiH koja ima na svim česmama termomineralnu vodu koja je i za piće.-kaže v.d direktor dr.Selimović.
10568918_570646773039835_7469903660268194610_n
U periodu mart -april ove godine renoviran je odijel za fizikalnu terapiju koji se sada nalazi na prvom spratu pored toga što je obogaćen sa novom medicinskom opremom i fizikalnom procedurom i spravama za fitnes.
Gosti koji dođu na odmor i rekreaciju mogu koristiti sve ove usluge i uživati u ugodnom ambijentu ali i čistoj prirodi koja okružuje objekat.U toku je uređenju vanjskog dijela, parka i fontane ispred samog Banjsko- rekreativnog centra.U narednih mjesec i po najavljeno je proširenje i nadogradnji objekta ,smještajnih kapaciteta i hidroterpisjkog dijela.
Mi konstantno nastojimo prošitiri i obogatiti ponudu i podizanju usluge na jedan veći nivo.Uskoro bi trebeli krenuti u relizaciji planiraniranog projekta u cilju proširenja kapaciteta čija vrijednost iznosi oko 700.000 KM. Mislimo ipak da ćemo polako ali sigurno doći do cilja a to je bolja i i bogatija ponuda banjskog lječilišta time i kompletne turističek ponude općine.-zaključuje v.d direktora Senad Selimović.
U prizemlju lječilišta gdje se nalazi bazen i podvodne terapije nema tragova od majskih poplava sve je podređeno dobroj i ugodnoj atmosferi za goste.
Refika Berković iz Kladnja u Banju Olovo dolazi da se odmori i ozdravi
Refika Berković iz Kladnja u Banju Olovo dolazi da se odmori i ozdravi
Refika Berković iz Kladnja u Banju Olovo dolazi da se odmori i ozdravi Refika Berković iz Kladnja dolazi u olovsku banju četvrti put . Imala jemoždani udar prije pet godina,
–Zadovoljna sam svojim oporavkom i kompletnom uslugom,svima pričam i preporučujem ovu Banju o kojoj imam najbolje mišljenje , radije dođem ovdje nego na more i dobro se osjećam .-kaže gospođa Berković.
Arifa Džanković -lijek sam tražila svuda ali sam ga našla tek po dolasku u Olovo
Arifa Džanković -lijek sam tražila svuda ali sam ga našla tek po dolasku u Olovo
Imala sam išijas u lijevoj nozi i sve sam obišla doktore i banje ali nigdje nisam našla bolji lijek.Sada nemam bolova kako sam ovdje počela dolaziti bolje se osjećam i svakom bi prepuručila da dođe i da se izliječi.-kaže Arifa Džanković.
Dženan Šabanović je imao udes s motorom polomio je nogu na dva mjesta u olovsku banju je kaže došao na oporavak nakon operacije,
-Zadovoljan sam tretmanom i uslugom puno bolje se osjećam.- kaže Dženan.
Samija Hajdarević došla je sa unukom koja boluje od cerebralne paralize ,
-Moja unuka kaže , nano meni je bolje a i ja se nakon terapije i boravka ovdje puno bolje osjećam. To što nema lifta je jedna moja zamjerka ali to nadomještaju ljubazni radnici koji svaki put dođu po moju unuku i vrate je u sobu po završetku terapije.- govori nana Hajdarević.
Dženan Šabanović iz Zenice
Dženan Šabanović iz Zenice
Samija Hajdarević iz Sarajeva sa unukom
Samija Hajdarević iz Sarajeva sa unukom
U sezoni a često i van nje ovdje su svi kapaciteti popunjeni a za sve riječi hvale od pacijenata koji dolaze iz svih dijelova naše i susjednih zemalja zaslužan je pored ljekovite vode i trud i rad svih uposlenih na koje nema ni jedne žalbe u knjizi predviđenoj za to.Odmor bez pretejrane gužve i buke u tišini i skoro kućnoj atmosferi pokazao se kao najbolji recept za oprovak i liječenje ali za dugogodišnji uspješan rad ove ustanove.

Više informacija možete potražiti putem telefona i zvaničnoj web stranici ustanove;http://www.aquaterm.olovo.ba/,
Tel: +387 32 825 008
Fax: +387 32 825 167
aquaterm@aquaterm.olovo.ba

Još davne 1887. godine vršene su analize sastava vode i njene temperature.Osnovne karakteristike vode nisu se promijenile posljednjih 100-njak godina, odlikuju se izvanrednim karakteristikama za liječenje reumatskih, ženskih i kožnih oboljenja, bolesti organa za varenje, vida, neuroloških bolesti, bolesti povreda i postoperativnih stanja na sistemu za kretanje. Podaci koje su nam iznije u ovom liječilištu govore datermomineralna voda koja se koristi u Banjsko – rekreativnom centru “AQUATERM” Olovo po svojim karakteristikama pripada izotermama sadašnje temperature 34 stepena C, po hemijskom sastavu hidrokarbonatna voda.U liječenje su uključene Hidroterapija,elektroterapija,sonoterapija,magnetna terapija,termoterapija,masaže i kineziterapija.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button