Općenito

U Olovu sve spremno za početak nove školske godine

DSCF9565Kako je sedmica što je ispraćamo poslednja sedmica ljetnjeg školskog raspusta sve je i u Olovu u znaku priprema za početak nove školske godine. Prošla je podsjećamo zbog poplava završila još 14. maja, pa će olovski osnovci i srednjoškolci tako u školske klupe ponovo nakon više od tri i po mjeseca dugog raspusta. Iako smo se tokom posjete MSŠ u Olovu uvjerili da još traju radovi na sanaciji šteta od poplava koje su gotovo potpuno devastirale 5 učionica i kompletno prizemlje školske zgrade u upravi škole kazali su nam kako će ovi radovi biti završeni i kako će blizu 450 olovskih srednjoškolaca 1. septembra započeti redovnu nastavu.
DSCF9566-Mi smo uspjeli u upisnom roku koji je predviđen u ovoj školskoj godini upisati 6 novih odjeljenj, tako da ukupno imamo 21 odjeljenje. Zahvaljujući aktivnostima menadžmenta škole uspjeli smo također privesti kraju i radove na sanaciji pet učionica u prizemlju školske zgrade koje su devastirane tokom majskih poplava, tako da će redovna nastava u novoj školskoj godini početi u ponedjeljak 1. Septembra-rekao je za naš radio Aziz Šišić-pomoćnik direktora za nastavu.
U olovskoj knjižari Imidž uvjerili smo se da su na policama uglavnom svi učenički naslovi po odobrenom i poznatom školskom planu, što je za naš radio potvrdio i vlasnik Mehmedalija Ibrišević.
DSCF9563-95 % i više udžbenici su tu, tako da možemo kazati da smo i mi potpuno spremni za početak nove školske godine. Cijene nekih udžbenika su manje, nekih nešto više tako da mogu kazati da su cijene knjiga otprilike na nivou prošlogodišnjih-ističe Ibrišević, podsječajući učenike i roditelje da po nastavnom planu i programu za ovu školsku godinu važe i prošlogodišnji udžbenici, tako da u knjižari „ IMAGE“ u Olovu mogu kupiti samo pripadajuće radne listove.
Nova školska godina u 62 osnovne i 34 srednje škola na području Zeničko dobojskog kantona počet će u ponedjeljak,1. septembra,potvrdio je danas resorni kantonalni ministar,Mirko Trifunović. Prema njegovim riječima,izuzetak su neke osnovne i srednje škole u Maglaju i neke područne škole koje pripadaju osnovnoj školi „Ćamil Sijarić“-Nemila u zeničkoj općini, u naseljima Kolići,Šerići,Bistrica i Starina. -Razlog su,još uvijek prisutne posljedice elementarnih nepogoda,odnosno neprohodnost puteva i nemogućnost organizovanja prevoza đaka,kao i aktivnosti na sanaciji školskih objekata. -Cijenili smo sigurnosni aspekt učenika,kazao je Trifunović,dodajući kako je u Maglaju u toku sanacija škola,koja bi trebala biti okončana do 15. septembra. -Za djecu koja su sa svojim roditeljima evakuisana iz ugroženih naselja,osigurana je nastava u najbližoj obrazovnoj ustanovi trenutnog prebivališta,ukazao je kantonalni premijer,Munib Husejnagić. -Za školu u Šerićima čeka se na mišljenje-nalaz geologa,nakon čega bi počela sa radom.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button