Općenito

Počinje sa radom naučno-popularni magazin BhDOCumentary

10689603_588340844603761_2542608052938475135_nBhDOCumentary je naučno-popularni internet magazin koji će javnosti predstaviti manje poznate, nedovoljno ili nikako istražene zanimljive naučne teme s domaćih prostora na dokumentovan i istraživački način. BhDOCumentary okuplja i afirmira mlađe saradnike iz različitih društvenih i prirodnih naučnih disciplina.

BhDOCumentary je izrazito istraživačkog i naučnog (znastvenog) karaktera te nam na ovom mjestu nije cilj predstavljati političko-stranačke, nacionalističke, mitološke i ideološke teme.

Prednost dajemo temama sa bh. prostora, a manje će biti zastupljene teme izvan Bosne i Hercegovine.

Rubrike naučni skupovi (u kojoj će se objavljivati vijesti i najave naučnih skupova), ekspedicije i vijesti, biće popunjene informativnim vijestima koje ćemo preuzimati od drugih izvora informisanja (copy-paste rubrike). Svi tekstovi u ostalim rubrikama su autorski.

Prema riječima Mirnesa Hasanspahića urednika BhDOCumentary ovaj naučno-popularni internet magazin prema trenutnom konceptu magazina će se nadopunjavati novim rubrikama i podrubrikama u skladu s interesima saradnika.

-Proteklih nekoliko godina realizovana su istraživanja o rasprostranjenosti i brojnosti stećaka na području općine Olovo. BhDOCumentary je medijski pokrovitelj istraživačkog projekta Evidentiranja srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika-stećaka na području općine Olovo. Za tu priliku kreirana je izdvojena rubrika Mramorje namijenjena za objavu rezultata navedenog istraživačkog projekta,ističe Hasanspahić.O tome više možete pročitati na www.bhdocumentary.net.
Rezultati istraživanja bit će prezentovani na naučnoj konferenciji „Rijeka Krivaja kroz prošlost (prostor, vrijeme, ljudi)“ koja će se u organizaciji Instituta za istoriju Sarajevo, održati u Olovu, 19. septembra 2014. godine.

Izvorni tekst: www.bhdocumentary.net

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button