Općenito

Novi most u Podkamensku završen i otvoren za saobraćaj

Most 1Ovaj objekt je izgrađen na mjestu gdje je tri godine u funkciji bio montažni most koji je postavljen potkraj 2011. godine kada je stari most srušen.
U mjesecu maju 2014.god. kada su katastrofalne poplave pogodile područje općine Olovo rijeka Krivaja je nosila sve pred sobom pa i montažni most i privremeni nasip preko kojeg se odvijao saobraćaj na ovoj dionici regionalnog puta Olovo -Zavidovići. Mještani Kamenska ,Careve Ćuprije,Jelašaka kao i svi ostali putnici koji su koristili ovu saobraćajnicu morali su koristiti alternativne zaobilaznice.
Novi most za ovo područje znači život kaže Bećir Selimović predsjednik MZ Kamensko.
-Skoro tri mjeseca nismo imali vezu sa centrom na še općine.Radnici koji su trebali na posao u Olovo koristili su zaobilaznicu i putovali dva sata umjesto pola.Sreća je opet bila da djeca nisu išla u školu a ostale probleme smo nekako rješavali,kaže Selimović.
Jedan od problema koji je prouzrokovao prekid putne komunikacije je liječenje za stanovnike ovog područja tokom kojeg je zdravstvena zaštita bila omogućena u DZ Banovići zahvaljujući dogovoru DZ Olovo i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona.Ambulanta u Carevoj Ćupriji je snadbijevana redovno potrebnim lijekovima.
Nevolje nisu zaobišle ni graditelje firme «Porobić» d.o.o. Zavidovići prilikom montaže glavnih nosača mostovske konstrukcije, kada su bujice odnijele privremeni oslonac i montažni most. Ponovo je građen montažni most koji je porušen u poplavama u avgustu.
Most 2Radovi na mostu su završeni 2.oktobra i most je konačno stavljen u funkciju.
Kantonalna direkcija za ceste u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje , promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona izradila je projektnu dokumentaciju novog mosta i pokrenula postupak javne nabavke za izbor izvođača radova.
Novi most na rijeci Krivaji nalazi se na 52. kilometru od Zavidovića prema Olovu. Dugačak je 60,75 metara, širok 8,88 metara, sa pješačkim stazama na obje strane.
Za potrebe izgradnje, Zeničko-dobojski kanton je izdvojio 819.620,08 KM.
Na skromnoj svečanosti, simboličnim presijecanjem vrpce, most je otvorenim označio Munib Husejnagić, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button