Općenito

Intervju –Sedina Memagić Hasković, Brand managerica u domaćoj kompaniji “Alma Ras” Olovo

10392520_619606568143855_4520986496820234478_n Kompanija “ALMA-RAS” d.o.o. Olovo osnovana je na Dan žena, 1998. godine. Izgrađena je na temelju porodične tradicije, bogatog dugogodišnjeg iskustva i jasne vizije razvoja kvalitetnog domaćeg brenda. Osnovna djelatnost kompanije jeste proizvodnja finog rublja i spavaćeg programa za sve generacije.
„Alma -Ras „ slovi za najpoznatiji brand i lider je u proizvodnji i prodaji finog rublja na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Svoju poziciju stvarala je isključivo zahvaljujući visokom stepenu kvalitete i prepoznatljivom imidžu tj. odabirom najboljih, visokovrijednih, prirodnih materijala kao i praćenjem svjetskih modnih trendova prilagođenim potrebama domaćeg kupca. Konstantna modernizacija proizvodnje i poslovanja omogućila je širenje i na inostrana tržišta.
Danas „Alma- Ras“ raspolaže sa četiri proizvodna pogona, dvanaest maloprodajnih objekata sa preko 600 uposlenih. Proizvodni pogoni nalaze se u Olovu, Varešu, Srebrenici i Visokom iz kojih se godišnje proizvede preko deset miliona artikala.Pored evropsko g tržišta proizvodni program kompanije od prije nekoliko godina je prisutan i na tržištu dalekog istoka.
10731018_619606501477195_4920334882868171477_nSa Sedinom Memagić Hasković Brand managericom u porodičnom preduzeću Alma Ras razgovarali smo o svemu pomalo od početak stvaranja preduzeća,balanasu između poslovnog i privatnog života,današnjoj poziciji i uspjesima ove firme koja je lider na bh tržištu u proizvodnji finog rublja itd.
Sjećate li se početaka rada preduzeća vaših roditelja.Koliko je u bilo uposlenih u početku?
-Ja se sjećam to je bila u našoj kući u prizemnim prostorijama u kojem je bilo deset žena .To je bilo kao jedna mala porodica na čelu sa mojom mamom.Radili su 24 sata,bila je jako lijepa atmosfera.Vremenom moji roditelji su sklopili neke ugovore koji su bili jako povoljni za nas onda smo mi po zahtjevima ugovora trebali novi prostor ,novi ambijent koji bi obezbijedio sigurnije poslovanje.Početak rada kompanije bio jako težak,problema je bilo na svakom koraku, počevši od problema finansijskog karaktera do pronalaženja osobenosti u kompletnom poslovanju. Kako je poslovanje raslo i kako se kompanija razvijala , ja i moj brat smo shvatili koji su napor uložili naši roditelji da bi sve to postigli.
Danas „ Alma –Ras“ zapošljava preko 600 radnika,
1505125_1381479265438488_984973073_n-Sad trenutno zapošljavamo još dodatnih 20 radnika koji su angažovani na novom pogonu u Visokom što je naš najnoviji projekt na kojem smo angažovani.U Visokom namjeravamo zaposliti od 50 do 100 radnika kakao se posao bude razvijao.Od pomeutih 600 radnika 100 radnika je u TOP menadžmentu zajedno sa rukovodećim osobljem i proizvodni pogoni i maloprodaja širom BiH.Mi imamo 11 svojih vlastih maloporodajnih objekata,napravili smo jednu kvalitetnu mrežu distribucije.Naši proizvoidi se mogu naći širom BiH u velikim trgovačkim lancima,ja mislim da to većina naših potrošača i zna.Ono što još mogu reći je da, mi jesmo zaista lider na bh tržištu i to zahvaljujući našim potrošačima koji su prepoznali ozbiljnost našeg poslovanja i vjerovatno kroz našu ozbiljnost rada i ponude svakodnevne ,kroz sezone i kvalitet koji pratimo , mnogobrojna ulaganja u ambijent i proizvode da smo svakim danom stigli na jednu zavidnu poziciju.
Puno ulažete u marketing, prisutni ste na internetu i društvenim mrežama pratite li trendove i komunicirate li sa svojim potrošačima?
Almasa Memagić-Vi znate da je savremena komunikacija trend koji moramo pratiti.Da su ostali moji roditelji sami u tom kompletnom procesu njima bi trebala nadogradnja srećom brat i ja smo IT podrška i dajemo neke svaremeniji pristup potrošačima zajedno sa našim ostalim segmentima poslovanja prvenstveno marketing službom ali i zahvaljujući našim prijateljima i saradnicima ,dizajnerima i praćenju karakteristika dobrog poslovanja .
U ovom privatnom preduzeću svaki član porodice obnaša važnu funkciju i odgovara brojnim obavezama. Kako uspijevate naći balans između poslovnog i privatnog?
-Iskreno u početku mi je bilo jako teško da napravim taj balans .Trebalo mi je dugo vremena da zaboravim poslovne probleme i nesuglasice i da nakon jednog napornog dana uključim taj neki klik i da normalno kumuniciramo u porodičnom okruženju .Mi smo oduvijek jako vezani i pored toga što imamo sada svoje porodice nastojimo svaki slobodan trenutak nastojimo podijeliti radosti i tuge.
Centralni pogon u Olovskim lukamaAlma Ras ima uspješnu saradnju sa brojnim dizajnerima i javnim ličnostima poput Maje Sar koja je za vas radila jednu reklamnu kampanju?
-Dizajenri i poznate ličnosti naše bh estrade žele pomoći i izlaze nam u susret.Ja se uvijek radujem saradnji sa njima.Uvijek nekako počinje priča vi ste domaće preduzeće i lider na tržištu ,porodična stefirma pa ste napravili velike rezulatate.Sa Majom sar je zaista bila super saradnja ,mi smo joj uradili neke artikle koje je nosila u svom spotu.Zajedno smo učestvovali u režiji tog spota ,to je ipak jedno zanimljivo iskustvo .
Pored BiH prisutni ste i u zemljama u našem susjedstvu?
-Pored Hrvatske u kojoj trenutno ispitujemo tržište i tragamo za novim distributerom,prisutni smo sa svojim maloporodajnim objektom u Beogradu i krenuli smo sa širenjem maloprodajne mreže kroz neke kornere i poslovnice koje se već bave prodajom rublja na području Srbije.Alma Ras i Manners proizvodi su dobro prihvaćeni i zasada smo zadovoljni i ostaje nam da još radimo na tom području u smislu marketinške kampanje.Pored toga prisutni smo kroz maloprodaje u Budvi,Podgorici preko posebno osmišljenih kornera Manners 1796648_10152249857019260_1415148350_ni Alma Ras kornere.Kroz tu saradnju smo zaključili da moramo voditi računa prilikom kreiranja kolekcije za njih jer oni imaju drugačije klimatske uslove moramo više proizvoditi više finog rublja i spavaćica od tanjih materijala.
Vaš poslovni cilj u budućnosti?
-Naš cilj je regionalno širenje osjetili smo taj potencijal da usavršavamo ono što smo započeli,da stvaramo najbolje uslove za rad i da kroz naše maloprodaje damo kupcima što bolji proizvod i najbolja moguća rješenja za sve jer kupci to zaista zaslužuju ipak povjerenje koji daju lokalno i šire je nešto što se ne može platiti nikakavim novcem ali isto tako kupci kada daju svoj novac onda oni moraju zbnati zašto je to dato.Ono što smo mi nedavno uveli u naš maloporodalni lojaliti sistem gdje nagrađujemo naše potrošače i tako ih nastojimo zadržati.
Na šta ste posebno ponosni?
-Kroz dječiji program i program za trudnice napravili smo velike rezultate u predhodnom periodu i kao lider na tržištu.Imali smo licencirane artikle sa poznatim likovima iz crtanih filomova ali kupci su se odlučivali za naše proizvode u većini slučajeva jer smo stekli povjerenje u kvalitet naših proizvoda.
Jeste li zadovolji sa ovom poslovnom godinom ?
10806447_619606634810515_6726934023805455387_n-Moramo biti zadovoljni iako je situacija u ovoj godini bila jako teška.Poplava koja nas 1560746_10152249859134260_2097495529_nje zadesila zahvaljujući angažmanu i velikim naporima koje smo zajedno sa našim radnicima uložili nismo pogođeni poplavama i nismo imali direktne štete ali je sve to poremetilo tržište.Mi smo u tom trenutku imali akcije za ljude koji su nastardali u poplavama i nastojali smo da pomognemo i damo svoj doprinos.Drugi dio godine je bio bolji tako da smo u suštini zadovoljni.
Vaša posljednja kolekcija jesen- zima je u prodaji?
-Trenutno imamo sniženja i novu kolekciju za domaće potrošače po sniženim fabričkim cijanama.Ono na čemu uveliko radimo je priprema za katalog proljeće –ljeto za snimanje velike kampanje,koja slijedi ,proizvodi,prezentacije i puno toga lijepog i drugačijeg.Za svakog imamao ponešto kao npr.veće veličine za naše potrošače 48 i 50 jer nastojimo oslušnuti ,analizirati i prilagoditi se našim potrošačima.U tome nam puno pomaže naša facebook stranica koja bilježi 35.000 članova.

Najpozeljniji poslodavac
Najpozeljniji poslodavac
Uz naporan i predan rad došla su i brojan priznanja od kojih je posljednje Najpoželjniji poslodavac u BiH u 2014. godini koje je organizovao portal Posao.ba. Alma Ras je ovo prizanje dobila među top 40 najpoželjnijih poslodavaca u BiH.

Uz čestitke za sretnu i uspješnu novu godinu preduzeću Alma Ras završili smo ovaj ragovor sa Sedinom koja je uputila čestitku i svim našim čitateljima i slušateljima.
-Sretnu i uspješnu Novu godinu i prije svega zdravlja želim svim vašim čitateljima i slušateljima!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button