Općenito

Stres i psihički teror najčešći razlozi nezadovoljstva radnika

poslovna zenaTokom mjeseca septembra na portalu Posao.ba provedeno je istraživanje na temu generalnog zadovoljstva radnika na radnom mjestu, organizacijskom klimom i odnosom sa kolegama. Obzirom da tokom sedmice provodimo više od 40 sati na radnom mjestu, zadovoljstvo radnim okruženjem uveliko određuje kvalitet života i bitan je segment svakodnevnice svakog pojedinca.

Međuljudski odnosi vodeći razlog nezadovoljstva na radnom mjestu

Međuljudskim odnosima na radnom mjestu je potpuno zadovoljno svega 6% ispitanika, dok je najveći procenat onih koji su rekli da su vrlo nezadovoljni odnosom sa svojim kolegama (29%).

Zabrinjavajuće je visok postotak onih ispitanika koji su izjavili da su pretrpjeli psihički teror od strane nadređenih ili kolega (49%) i ovo je najčešća neugodnost na radnom mjestu.

Ispitanici navode da je nedostatak komunikacije također veliki problem s kojim se svakodnevno suočavaju na radnom mjestu, a zatim slijedi poniženje od strane šefa pred drugim kolegama (37%).

U verbalni konflikt na radnom mjestu se upustilo 35% ispitanika, a 32% njih je izjavilo da osjeća nedostatak podrške od strane kolega.

Stres je vodeći razlog (55%) zbog kojeg bh.radnici žele da promijene postojeći posao.

Odmah potom slijede želja za napredovanjem i usavršavanjem (50%), loša atmosfera među radnim kolegama (45%) i niska plata (45%).

Nije isključen ni fizički obračun na radnom mjestu, koji je iskusilo 3% ispitanika, a nešto veći procenat (5%) je bilo žrtva seksualnog uznemiravanja.

ljuta_zena_668313691

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button