Općenito

Bratimile se općine Stari Grad i Olovo

1202_olovo_2Potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji između općina Stari Grad i Olovo, upriličenim 12.02.2016.god. u Starom Gradu, ove dvije lokalne zajednice obavezale su se da ubuduće trajno uspostavljaju različite oblike saradnje i realizuju projekte od zajedničkog interesa u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa. Poseban akcenat stavit će se na projekte iz oblasti turizma, s obzirom da obje općine raspolažu zavidnim turističkim potencijalima.
Ideja o bratimljenju općina nastala je prošle godine, nakon čega je provedena neophodna procedura, te usvojeni sporazumi od strane općinskih vijeća Olova i Starog Grada. Za općinu Stari Grad ovo je jubilarno, dvadeseto bratimljenje sa gradovima i općinama iz BiH, regije i svijeta.
“Mislim da bi i ostale lokalne zajednice trebale slijediti naš primjer i pokazati da općine nisu ‘zatvorene’ nego se povezivati bez obzira na to gdje se nalaze. Trebamo sarađivati na kulturnom, ekonomskom, socijalnom planu”, kazao je 1202_olovo_4Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, dodavši da je ovakav sporazum Stari Grad ranijih godina potpisao i sa Općinom Bosanska Krupa. On je podsjetio prisutne da je za Općinu Stari Grad ovo jubilarno, dvadeseto bratimljenje, te da će veoma brzo biti potpisan još jedan Sporazum o saradnji, i to sa istanbulskom Općinom Fatih.
Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Vedran Dodik, osvrnuo se na period prije nekoliko godina kada je Općina Olovo pretrpjela velike štete usljed poplava koje su zahvatile cijelu zemlju, a u pomoć su im pritekle pobratimske općine Starog Grada. “Drago mi je što smo tada iz naših pobratimskih općina iz Turske proslijedili neophodnu pomoć u Olovo. Nadam se da ćemo i ubuduće razvijati uspješnu saradnju posebno u oblasti turizma, s obzirom da obje naše općine imaju šta pokazati, a Olovo je nadomak Sarajeva i obiluje prirodnim ljepotama,” kazao je predsjedavajući Dodik.
U ime načelnika Općine Olovo, Đemala Memagića, Sporazum o pijateljstvu i saradnji potpisala je Merisa Kaljanac, pomoćnica načelnika u Službi za ekonomske poslove. Prenijevši pozdrave načelnika i riječi izvinjenja zbog neodložnih obaveza, Kaljanac se zahvalila općinskom načelniku i vijeću na prihvatanju pisma namjere za bratimljenje sa ovom 1202_olovo_3općinom. “Ne možemo zaboraviti da nam je Općina Stari Grad pritekla u pomoć tokom poplava i zato nam je još više drago zbog ovog bratimljenja. Nadam se da ćemo nakon ovog potpisivanja definisati i konkretne projekte na kojima ćemo ubuduće sarađivati,” kazala je Kaljanac. Sa njenim riječima složio se i predsjedavajući Općinskog vijeća Olovo Samir Zukić kazavši da se nada da sporazum neće ostati samo ‘mrtvo slovo na papiru’ nego da će uroditi konkretnim projektima.
Predloženo je da se saradnja ubuduće razvija u oblasti turizma, ekonomskih i socijalnih programa, te međusobne razmjene učenika osnovnih škola ove dvije općine.
starigrad.ba

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button