Kultura

Pjesme “Olovnih vojnika” trajan historijski dokument o olovskom herojskom otporu agresoru

Dr.Mujo Hodžić u studiju Radio Olova

boloVrijeme u kojem su nastajale pjesme “Olovnih vojnika” od 1992 do 1995 godine bilo je teško ali pokazat će se najvažnije vrijeme ,istorijsko za naš grad i domovinu.Svako je na svoj način dao pečat tom vremenu.Za žive sudionike tih dana podsjećanje , za generacije rođene poslije trajni dokument i svjedočanstvo.Muzika je bila moralna i duhovna snaga koju su “Olovoni vojnici” podarili svima u danima herojskog otpora agresoru.Olovni vojnici nisu pjevali samo o herojstvu,patariotizmu već i o ljubavi,nadi i snovima koji ne prestaju i kad je najteže.Kako vrijeme odmiče njihove pjesme sve više postaju vrijednije.Trenutno su dostupne za preslušavanje na kanalu youtube.com a postavio ih je uz dozvolu autora Jasmin Bolić sin Senahida Bolića Bole legendarnog komandanta odbrane Olova,pukovnika Armije RBiH,nosioca najvećeg ratnog vojnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i „Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima“ koji je također opjevan u njihovim pjesmama.

Olovni vojnici, ratna grupa iz Olova Album: Vatra od junaka Muzika i tekst: Mujo Hodžić Producent, snimatelj i ton majstor: Omer Pobrić Institut sevdaha Omer Pobrić maj-juni 1993.

https://youtu.be/riM5eP5ZwtA
Pjesma Šta je život sa albuma Tu, kraj njenog jastuka.Pjesma nastala uz pomoć legendarnih URIAH HEEP. Autor muzike i teksta: Mujo Hodžić. Aranžman: Olovni vojnici. Olovni vojnici su: Mujo Hodžić, Mirad Hodžić, Nenad Petričević. Gost na udaraljkama: Huso Paljić. Snimatelj i ton majstor: Omer PObrić. Foto i dizajn: Kemal Hadžić. DIrektor produkcije: Omer Pobrić. Izdavač: Muzički atelje “Omega”. Snimljeno i miksano: februar/mart 1995. godine u muzičkom ateljeu “Omega”.

index

Olovni vojnici su i nakon rata snimali nekoliko singlova jedan od njih je i pjesma “Budi sa mnom ti”za koju je snimljen i spot u kojem se pojavljuje djevojka iz Olova Merdina Bolić.
Muzika/Aranžman/Tekst- Mujo Hodžić Vokal-Jugoslav Krčo Bas gitara- Mirad Hodžić i Riki Ljuca Bubnjevi- Senad Omerović Gitare-Mustafa Čizmić-Ćizma Klavijature-Mujo Hodžić
Ova kao i ostale pjesme se mogu poslušati na zvaničnom youtube kanalu članova grupe pod nazivom
Olovni Vojnici Band ,https://youtu.be/XneLScdtCsE<

Prema riječima Senada Omerovića na ovom kanalu će uskoro biti objavljene sve njihove do sada objavljene pjesme.
-13 godina od kako smo snimili ovaj spot za Bihacki festival u režiji Damira Mujagića uz pomoć našeg Zlatana Kopića,spot je ujedno i prvo što smo objavili od starog materijala na ovom našem you tube kanalu na kojem će se moći poslušati sve pjesme u orginalnim verzijama,predstavljena će biti i mala brošura o svemu bitnom od 19. aprila 1992 kad smo se sastali nas 8,kako su Olovni vojnici dobili ime,ko je sve od tog aprila prošao kroz rad, ko je gdje svirao prije Olovnih vojnika ali i ko je gostovao na svim albumima i singlovimaa ,snimci sa različitih nastupa itd.ističe Omerović.

Radio Olovo/A.Milunić
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button