Općenito

Olovska džamija zastrta novom prostirkom

img_0056Nakon zastiranja Gazi Husrev-begova džamije u Sarajevu koja je dobila novu jedinstvenu prostiku, u sklopu istog projekta je zastrta i džamija u Olovu.
Ćilimi su poklon općine Fatih iz Istanbula, a proizvođač je firma ÖZKUL HALI iz Manise Turska, koja je poslala svoja dva majstora Mustafu Albayrak i Džemila Ozdemira koji su kvalitetno uradili svoj posao u gazinoj i olovskoj džamiji.
Vuna koja je korištena za izradu tepiha je sa Novog Zelanda, i slovi za najkvalitetniju na svijetu.
-Džemat Olovo Medžlisa Islamske zajednice Olovo želi se posebno zahvaliti:
Fatih općini Načelniku Mustafi Demiru, Diyanetu u Turskoj i njenom predsjedniku prof. dr. Mehmet ef. Gormezu, Komisiji Rijaseta IZ za odabir tepiha predsjedniku Mirsad ef. Kalajdžiću, Gazi Huzrev-begovom Vakufu muteveliji Vatrenjak Mustafi, i sekretaru Dženan ef. Kaljancu,kazao je Esad ef.Pepić glavni imam MIZ Olovo.

Vrijedi spomenuti da su tepisima iste kvalitete zastrte i glavne Sultanske džamije u Turskoj poput Mehmed Fatihove i Sultan Sulejmanove u Istanbulu, Sultan Selimove u Edirnama, zatim Ulu džamija u Bursi, Eminonu, Dolmabahče džamija u Istanbulu i mnoge druge džamije kako diljem Turske također, i šire.
14523037_10206329031459606_1168319818148128197_n

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button