AktuelnoVijesti iz BiHZdravlje

EU jača kapacitete Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH donacijom IT opreme

U sklopu kontinuirane podrške Evropske unije zdravstvu Bosne i Hercegovine, Ured EU u BiH je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH uručio IT opremu vrijednosti oko 20.000 eura. Ova oprema unaprijedit će kapacitete Agencije, koja je odgovorna za pružanje kvalitetnih i bezbjednih lijekova i medicinskih sredstava za ljudsku upotrebu i uspostavljanje funkcionalnog sistema za regulaciju lijekova u skladu sa međunarodnim standardima.

„Ponosan sam što je EU stala uz Bosnu i Hercegovinu kada je bilo najpotrebnije dok je trajala pandemija COVID-19. Pandemija je pokazala da su pouzdane i funkcionalne zdravstvene ustanove ključne, posebno savjetovanjem, pristupom i odobravanjem vakcina i lijekova za prevenciju i liječenje bolesti COVID-19. Zdravstvena njega previše je bitna da bi bila kompromitirana politikom, koja u ovoj zemlji prečesto dovodi do podjela. EU u potpunosti stoji uz Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH kao profesionalnu agenciju koja služi potrebama cijele zemlje. Naša je želja da Agencija bude snažna i efikasna te da obezbijedi da građani BiH imaju bezbjedne i djelotvorne lijekove i medicinska sredstva“, izjavio je šef Ureda Delegacije EU u BiH u Banjoj Luci Simone Guerrini.

Donirana oprema omogućit će lakši uvid u dijagrame kompleksnih laboratorijskih analiza i velike količine podataka, ali i veću mobilnost zaposlenih i poslovni kontinuitet u vanrednim situacijama. Evropska unija je za Agenciju nabavila 5 kompjutera, 11 velikih monitora, 2 multifunkcionalna laserska štampača i 9 laptopa kako bi pomogla Agenciji u svakodnevnom radu.

Želio bih se  zahvaliti Evropskoj uniji na podršci jer su bili naš stalan partner koji nam je pomogao kada god nam je pomoc bila potrebna. Oprema će nam pomoći u kvalitetnijem obavljanju naših svakodnevnih obaveza u interesu građana”, rekao je direktor Agencije Aleksandar Zorlak prilikom primopredaje opreme u Banjoj Luci.

U toku pandemije, EU je Bosni i Hercegovini pružila veliku podršku u vrijednosti od preko 20 miliona eura za nabavku visokokvalitetne medicinske opreme, vakcina i opreme za hladni lanac za skladištenje vakcina. EU je obezbijedila i preko 75 miliona eura za oporavak nakon pandemije.

Podrška Evropske unije za unapređenje zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini će se nastaviti. Dodatnih 10 miliona eura nedavno je odobreno za poboljšanje preventivne i primarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Svi detalji o ovom projektu bit će uskoro objavljeni.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button