Vijesti iz ZDK

Srednjoškolci iz ZDK-a podijelili novogodišnje paketiće vrijedne 19.460,40 KM

jsjd-slika-3-mrevuk-zdk

jsjd-slika-1-mrevuk-zdkMreža Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona krovna organizacija za zastupanje srednjoškolaca u ovom kantonu i ove godine je uspješno realizovala aktivnost „Jedan slatkiš, jedno dijete“ u kojem su skupljeni slatkiši u vrijednosti od 19.460,40 KM za djecu slabijeg imovinskog stanja i djecu s posebnim potrebama.
Tokom ove aktivnosti srednjoškolci iz svih srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona vrijedno su radili na skupljanju slatkiša za mališane i na kraju su uspjeli skupiti 1146 paketića.
– Projekti ovoga tipa su jedinstveni jer spajaju sve srednjoškolce u jednoj stvari s jednim ciljem, učiniti sve one mališane koji na bilo koji način u zapostavljenoj društvenoj kategorijisretnijim. Naša Mreža tradicionalno provodi ovu aktivnost koja se pokazala veoma uspješnom jer svake godine imamo sve veći broj slatkiša, a time i veći broj sretnijih mališana, ističe Elmin Fehrić, PR Mreže.
Skupljanje slatkiša krenulo je početkom decembra, a nekoliko dana prije Nove godine slatkiši su podijeljeni mališanima.
Ove godine aktivnost ima međunarodni karakter. Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog nastavila je saradnju s organizacijom Malim domom selu Subukija, Kenija.
Mali dom okuplja odbačenu djecu koja imaju fizička ili metnala oštećenje te nastoji im omogućiti normalan i zdrav život. Vijeće učenika Franjevačke gimnazije provodilo je aktivnost kupovine narukvica koje su izradili kenijski mališani. Učenici su uspjeli prikupiti 7.300 KM.
– Srednjoškolci iz Zeničko-dobojskog kantona i ove godine usrećili djecu u vrtićima, školama, onima u slaboj materijalnoj situaciji pružili novčanu podršku kroz paketiće, pa čak svojim zalaganjem poslali novčane donacije i u Afriku. Odvajajući novce od džeparca, odvajanjem svojih igračaka i odjeće, srednjoškolci su bezuvjetno obradovali druge i donijeli im sreću, pozitivnost i ljubav na barem nekoliko trenutaka u njihovim životima. Ovo je dokaz da u ljudima postoji snaga ljubavi, dobročinstva i želje za poboljšanjem, a tu snagu moramo čuvati i jačati kako bismo što više pozitivnih promjena donijeli našem društvu, zaključuje Zlatko Hadžić, predsjednik Mreže.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button