Općenito

Pobjednici drugog start-up dana pod sloganom “Kreni” dva projekta iz Olova

Projekt Vezirovim stopama (Rudo) osvojio je  prvo mjesto
Projekt Vezirovim stopama (Rudo) osvojio je prvo mjesto
U prostorijama poduzetničkog i inovacijskog centra Networsk u Sarajevu održan je drugi start-up dan “Kreni”.

Start-up dan „Kreni” je jednodnevna aktivnost koja je okupila vodeće aktere iz različitih područja društveno-odgovornog poslovanja, ali također i preduzetnike, inovatore, kreativce, lidere i poslovne entuzijaste u raznim poslovnim kategorijama.

Pobjednici drugog start-up dana pod sloganom“ Kreni“ u okviru projekta Mjesne zajednice su projekti “Vezirovim stopama” iz Rudog koji je osvojio prvo mjesto, dok su drugo i treće mjesto pripali projektima iz Olova “Postrojenje za reciklažu otpada” tim koji je razradio ideju ; Amir Al-Masaud, Sanel Sokolar, Sedin Rotic i Dzenan Smajic i za projekat “Uzgajanje industrijske konoplje” i timu koji je razradio ideju u sastavu Mubera Sokolar, Aida Krivalic i Avdo Karasalihovic.
Učesnici su bili iz Olova, Rudog, Pala FBiH i Starog Grada iz Sarajeva. Svih 29 predstavljenih društveno odgovornih ideja pokazale su da postoji spremnost na individualnom nivou za doprinos lokalnim zajednicama kažu organizatori . Ovo je zajednički projekat Ambasade Švedske i Švicarske u Sarajevu a sprovodi ga UNDP BiH.

Start-up dan samo je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP Bosnia and Herzegovina). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica. 125 mjesnih zajednica i 23 jedinice lokalne samouprave širom zemlje

Amir Al-Masaud- 2.mjesto za projekat Postrojenje za reciklažu otpada
Amir Al-Masaud -2.mjesto za projekat Postrojenje za reciklažu otpada
učestvovati će u prvoj fazi projekta, čime će se doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi širom zemlje.

Učesnici ovog projekta su imali priliku predstaviti svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. Uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreiraju poslovna rješenja i posjeduju znanje, vještine i kontakte koji utiču na ekonomske promjene u BiH, osobe sa najboljim idejama su imale priliku da dobiju savjete kako da na najbolji način projekti budu integrisani u njihovim zajednicama. Nakon Sarajeva, start-up dan će se održati u Zenici, Ljubuškom, Bijeljini i Banja Luci.

3.mjesto pripalo je također timu iz Olova za projekat-Uzgajanje industrijske konoplje
3.mjesto pripalo je također timu iz Olova za projekat-Uzgajanje industrijske konoplje
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button