OlovoZdravlje

Mjerenjem šećera u krvi u Olovu obilježen 12.maj Međunarodni dan sestrinstvaU povodu 12.maja Međunarodnog dana sestrinstva danas je u Olovu ispred JZUBRC“Aquterm“Olovo i u DZ Olovo organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi.Medicinke sestre Alma Hadžibadić i Elma Ibrahimović uposlenice BRC“Aquaterm“ kažu da je odziv građana bio izuzetno dobar, te da su metodom slučajnog uzorka, većina onih kojima je izmjeren nivo šećera krvi ,već registrovani pacijenti dijabetičari.
-Nažalost porast broja oboljelih od šećerne bolesti je prisutan i kod nas tako da nije na odmet i na ovaj dan, podsjetiti na važnost brige o zdravlju i redovnoj kontroli,ali i na human i častan posao medicinske sestre, kazala je između ostalog za naš radio gospođica Hadžiabdić.
Međunarodni dan medicinskih sestara se obIlježava 12. maja svake godine u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Florens Najtingel je rođena u Firenci, Italija, 12. maja 1820. godine.
Godine 1856. godine otvorila je prvu službu za medicinske sestre. Njene učenice su kasnije otvarale škole takvog tipa u mnogim zemljama.
Do kraja svog života se zalagala za napredak struke medicinskih sestara i prava žena. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.

„ČESTO SE KAŽE DA SVAKA ŽENA MOŽE BITI DOBRA MEDICINSKA SESTRA. JA NAPROTIV SMATRAM DA I OSNOVNI ELEMENTI ZDRAVSTVENE NJEGE ZAHTIJEVAJU ZNANJE“.
Florens Najtingel
A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button