Olovo

Promocijom knjige „Olovo 1992-1995.stradanje i razaranje herojskog Olova“obilježen Dan 1.Slavne olovske brigade

Danas je u Sportskom centru Olovo u povodu Dana 1.Slavne olovske brdske brigade održana svečana sjednica OV Olovo i svečana akademija.Velikom broju prisutnih iz političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i nekoliko stotina građana Olova, učenika, pripadnika 1. Slavne olovske brdske brigade, porodice šehida i poginulih boraca i ratnih vojnih invalida obratio se ratni komandant 1.Slavne olovske brdske brigade Fadil Karičić koji je podsjetio na dane agresije na Olovo u kojima je za zahvaljujući odvažnosti i odlučnosti olovskih boraca da brane i odbrane svoje svoj grad od agresora,formirana olovska brigada.Izražavajući svoje zadovoljstvo što je dočekao dan u kojem je napisana knjiga o stradanju Olova od 1992 do 1995 godine ratni komandant Fadil Karičić se zahavlio autoru dr.Rasimu Muratoviću i Institutu za ratne zločine kao i svima koji su dali doprinos u nastanku ovog važnog djela.
Općinski načelnik Đemal Memagić je istakao važnost očuvanja kulture sjećanja čemu je ova knjiga veliki doprinos . Sve što što je do sada urađeno i na čemu se radi je vraćanje dostojanstva i dužnog poštovanja koje zaslužuje borba olovskih boraca i naroda za slobodu koju danas imamo.
Za doprinos u borbi protiv agresije od 1992 do 1995 godine zaslužnim pojednicima i kolektivima uručena su i priznanja.Informativnoj službi 1.Slavne olovske brdske brigade,Muji ef.Numanoviću,Manso Šidi,Fehimu Jamakoviću,Fati Karagić,Zdenku Sekuloviću,Bruni Grgiću,Zahidu Alispahiću,Nameru Sići,Esedu Smailhodžiću,Taibu Bešliji,Avdi Mašiću,Kemalu Brkiću,Hazimu Višći,Zijadu Kamenjaševiću,Sejdaliji Šarić i Avdi Zukiću.
Općina Olovo i Ministrastvo za boračka pitanja Vlade ZDK bilo je pokrovitelj manifestacije a prisutnima se obratio i ministar Fahrudin Čolaković koji je između ostalog kazao
da je djelo našeg sugrađanina dr. Rasima Muratovića svojevrsna borba jednog patriote da se ne zaborave patnje našeg naroda u periodu agresije 1992.-1995.
– Ovo je dokaz protivljenja opskurnosti u našem društvu u cilju jačanja svijesti o važnosti lica i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Također, ovo je prilika o jačanju spoznaje da sve ono što nije zapisano, nije se ni desilo… Međutim, saznanja koja će mladi sticati iz ove knjige ne treba da u njima gaje mržnju prema drugom i drugačijem, nego, naprotiv, samo saznanje da je neko u ime njih vodio rat koji je imao samo jedan cilj – opstanak na ovim prostorima i ništa više. Ova saznanja moraju mlade učiti da je bilo ljudi koji se nisu štedili, ne zato da bi ih mi danas spomenuli, nego zato da bi ostao neko da ima priliku da spominje. To je velika razlika,kazao je između ostalom ministar Čolaković.

Nakon svečane akademije koju su pripremili učenici MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ sa profesoricom Mirsadom Mešić , ratnu pjesmu „Idu borci olovski junaci“otpjevao je Rizo Hamidović.
U organizaciji Instituta za ratne zločine BiH i direktora dr.Rasima Muratovića promovisana je knjiga „Olovo 1992-1995.stradanje i razaranje herojskog Olova“ a u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.O knjizi je govorio prof.dr.Mirko Pejanović zatim prof.dr.Smail Čekić i autor knjige dr.Rasim Muratović.Moderator promocije je bio dr.Emir Kuka.
Kako su naglasili promotori knjige ali i sam autor dr.Rasim Muratović koji je rođen u Olovu ,ovo djelo je doprinos očuvanju istine o dešavanjima u vrijeme agresije na olovskim prostorima od 1992 do 1995 godine ali doprinos budućnosti jer bez poštovanja prošlosti nema ni budućnosti.
Nakon promocije knjige na spomenik šehidima i poginulim borcima općine Olovo na Trgu Senahid Bolić Bolo boračka udruženja,predstavnici Općine Olovo,političkih partija i udruženja položili su cvijeće i proučili Fatihu a potom su obišli Muzej Olova u kojem je jedan dio postavke posvećen olovskim borcima ,šehidima i 1.Slavnoj olovskoj brigadi.U povodu Dana brigade izložbu posvećenu miru pripremile su članice FŽ”Sabina Jamaković”.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button