Općenito

Dan bijelih traka-25. godišnjica napada na opštinu Prijedor

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će 31.05.2017. godine u povodu 25. godišnjice napada na opštinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka, na svojim uredskim prozorima postaviti bijele plahte u znak sjećanja na protjerane i ubijene stanovnike prijedorskog kraja i time dati svoj doprinos u borbi protiv sve učestalije pojave negiranja i poricanja zločina na ovim prostorima.

31. maja 1992. godine Krizni štab bosanskih Srba opštine Prijedor putem lokalne radio stanice izdao je naredbu da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima. To je prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje što je predstavljalo uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije ove opštine.
U strateškim kampanjama etničkog čišćenja, protjerano je oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline, preko 30 hiljada muškaraca, žena i djece bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti zatvoreno je i držano u krajnje nečovječnim uslovima u logorima Trnopolje, Keraterm, Omarska i još nekim mjestima zatočenja. Tokom boravka u logorima nad njima su vršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste torture. Ubijeno je preko 3 hiljade civila uključujući i 102 djeteta.

Nažalost,do danas Gradska uprava Prijedora onemogućava i osporava izgradnju spomen-obilježja nedužnim žrtvama.

Ovom prilikom pozivamo sve domaće i međunarodne institucije i organizacije koje se bore za ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava da se uključe u ovu akciju sa zajedničkim nam ciljem pružanja podrške u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost kao i nastavka borbe za prava žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale.

Neka današnji dan služi kao opomena na zlo koje se desilo u Bosni i Hercegovini i da svi zajedno djelujemo u funkciji sprečavanja ponavljanja zločina protiv čovječnosti i genocida.

DA SE NE ZABORAVI – DA SE NE PONOVI

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button