NGO i udruženjaOlovo

“Naš kutak” u Carevoj Ćupriji mjesto iz dječije mašte

Dječiji „Naš kutak“ u Carevoj Ćupriji otpočeo je sa radom u junu 2015. godine u sklopu projekta organizacije „World Vision“, „Pomoć lokalnim zajednicama nakon poplava“ koje su zadesile našu zemlju u maju 2014. godine.
U BiH je na 38 lokacija došlo do otvaranja Dječijih kutaka s ciljem stvaranja sigurnih okruženja koja pomažu djeci da vrate osjećaj stabilnosti i oporavka od pretrpjelih trauma uzrokovanih poplavama i klizištima ali i da djeca pronađu svoje razloge za radost.
Prema riječima Dude Lagumdžić animatorice u Dječijem kutku velika je sreća i zadovoljstvo da je baš Careva Ćuprija ušla u tih 38 lokacija i da se u prostorijama OŠ „Hasan Kikić“ u jednoj skromnoj, ali zahvaljujući, dječijoj maštovitosti, kreativnosti i upornosti sada prelijepoj prostoriji otvori Dječiji kutak.
„World Vision“ je humanitarna organizacija koja godinama djeluje na prostorima naše općine od pružanja pomoći ratom porušenih domova, škola, vrtića do osnaživanja mjesnih zajednica kako bi se zajedničkim snagama poboljšao kvalitet života djece i njihovih roditelja.
– Otvaranja Dječijeg kutka u Carevoj Ćupriji imalo je veliki odjek kako među djecom tako i roditeljima čime je „World Vision“ doprinio mnogo kvalitetnijem životu u našoj sredini,kaže animatorica Lagumdžić inače profesorica Pedagogije.
Kao i većina manjih sredina na području općine Olovo Careva Ćuprija ne posjeduje ni jedno mjesto za boravak djece, pa ni omladine,pokazalo se da je Dječiji kutak bio itekako potreban.
Prema mišljenju većine roditelja, djeca su „zaboravljena“.Osmi škole, ne postoji ni jedno mjesto, zabavni park, vrtić, gdje bi djeca mogla na kvalitetan način odrastati. Otvaranje Dječijeg kutka bilo je pravo osvježenje za cijelu lokalnu zajednicu.

U Dječijem kutku Careva Ćuprija trenutno su angažovane Duda Lagumdžić animatorica i Belma Trakić volonterka.
-Sve finansijske troškove za održavanje i rad do septembra 2016. godine finansirala je organizacija „World Vision“ ali od decembra 2016. godine Dječiji kutak u Carevoj Ćupriji finansira Općina Olovo i Općinski načelnik Đemal Memagić i jedan manji dio organizacija World Vision.,kaže Lagumdžić.
Dječiji kutak u Carevoj Ćupriji nudi inspirativne sadržaje koji omogućavaju razne aktivnosti za djecu, didaktički materijal, igračke što je razlog svakodnevene dječije radosti .
-Djeca su uspjela razviti osjećaj pripadnosti jednoj grupi. Ovdje se poštuju dječija prava, uvažavaju dječije želje, mišljenja i prijedlozi. Ovdje smo osmislili oazu igre, mašte, ljubavi i prijateljstva. Radionice koje se realizuju su edukativnog, psihološkog, kreativnog i sportskog karaktera i sprovode se kroz igru, a sadržaji su prilagođeni uzrastu djece ističe, profesorica Lagumdžić kojoj ovaj posao ,kako kaže pričinjava i veliko zadovoljstvo.

Kutak je mjesto koje otvorilo razne mogućnosti.Prije svega da ove dvije mlade djevojke doprinesu dječijoj sreći, osmijehu i radosti što je osnovna jedinica dječijeg odrastanja .Pored toga , pomoglo im je da da razvijaju svoje vještine i potencijale, te da usvoje znanja kroz različite radionice sa djecom i nauče timski surađivati i uz to mogućnost da rade i doprinose napretku i kvalitetu života njihove zajednice.
Kutak je idealna zamisao da se djeca sklone sa ulica, odvoje od računara, virtuelnog svijeta, da svoje slobodno vrijeme provode na zdrav i kvalitetan način.
-Ono što je jako bitno istaći jeste da su djeca Kutak doživjela kao svoju svakodnevnu obavezu koju jedva čekaju da ispune. Veliku, moglo bi se reći, psihološku pomoć radu Dječijeg kutka daju roditelji, nastavnici i ostali uposlenici POŠ „Hasan Kikić“ u Carevoj Ćupriji,ističe animatorica Lagumdžić.

Dječiji Kutak u Carevoj Ćupriji u kojem ponedeljkom ,srijedom i petkom od 10.00 do 14.00 sati boravi u prosjeku 40 djece,posjetili su i mnogi dobri i humani ljudi. Kutak je ugostio pjesnika Admira Džibrića koji je djeci poklonio svoje dvije zbirke pjesama. Direktor OŠ „Hasan Kikić“ Solun Naim Kopić u stalnim je posjetama Dječijem kutku te je poklonio DVD PLAYER, kako bi djeca mogla gledati crtane filmove i ostale sadržaje primjerene njihovom uzrastu. Predsjednik Udruženja „Osmijeh plus“Hajrudin Begović je u junu prošle godine , omogućio da djeca posjete KIDS FESTIVAL u Sarajevu.
Dječiji kutak u Carevoj Ćupriji trenutno je u realizaciji projekta „U zdravom kutku zdrava djeca“ kojeg finansira organizacija“World Vision“, a svrha projekta jeste da se edukuju roditelji i djeca kako bi se doprinijelo poboljšanju i promoviranju zdravog načina života u društvu.
-Nedavno nas je posjetio naš sportista Sanel Sokolar, sa kojim su djeca uživala uz tjelesne vježbe i sportske aktivnosti.
Uredili smo i malu baštu u kojoj je zasađeno različito povrće a cilj je bio razvijanje radnih navika kod djece i osposobljavanje za uzgoj zdravog povrća.
Proizvodi iz bašte će kako kažu biti prodati a novac će iskoristiti za rad Dječijeg kutka.
-Nedavno smo održale i prvu edukativnu radionicu sa djecom i roditeljima o pripremi zdravog obroka. Pripremali smo voćnu salata, voćni kokteli, služili smo suho voće, sjemenke i kokice. Roditelji i djeca su imali samo riječi hvale,kaže animatorica Lagumdžić.
Izleti,posjeta kinu,zoološkom vrtu koje su nedavno imali prilikom posjete Sarajevu također su na veliku radost djece ,dio aktivnosti.

Boravak djece u Dječijem kutku u sigurnom okruženju je besplatan za svu djecu i više nego koristan pogotovo za one koji dugo čekaju autobus na povratku kući.

Džejlana ima 9 godina i kaže da voli da ide u Dječiji kutak.
-Sretna sam tamo! U Kutku sam naučila da dobro crtam. Imam mnogo prijatelja sa kojima se igram različitih igara i dobro se zabavimo.

Medina Muminović kao i njena prijateljica rado boravi u Kutku .
-Volim kutak, volim Dudu, volim Belmu.To mi je drugi dom, Duda druga mama a Belma druga sestra. Imamo mnogo igračaka sa kojima se igramo, slagalica, bojanki, bojica. Ovdje sam od početka pa dok Duda pođe kući, onda idem sa njom. Uživam biti u Kutku!

Dženana je majka čija kćerka svoje slobodno vrijeme provodi u Kutku.

-Zadovoljna je mnogo što odmah znači da sam i ja.Veoma je lijepo da i naša djeca u Carevoj Ćupriji imaju mjesto gdje će se opustiti, igrati, razgovarati o svemu što ih zanima shodno njihovom uzrastu, mjesto gdje su pronašli svoje razloge za radost. Učestvovala sam na njihovoj radionici o važnosti pravilne ishrane i moram priznati bilo je fenomenalno, zabavno i korisno. Bilo nas je mnogo na jednom mjestu gdje smo zajedno sa djecom i animatoricama razgovarali o tome kako da promijenimo njihovu ishranu, obzirom da se djeca nezdravo hrane. Ma oduševljena sam zaista činjenicom da je neko uzeo u razmatranje to kako se djeca hrane. Sve pohvale za Naš kutak u Carevoj Ćupriji i animatoricama.

Eldina je majka čija djevojčica također voli da boravi u Dječijem kutku.

-Dječiji kutak je idealno mjesto gdje se djeca druže, igraju, uče. Od srca želim da kutak traje dugo, da ima svoju budućnost jer je njegovim otvaranjem učinjeno nešto najljepše za Carevu Ćupriju, kada su djeca u pitanju. Moja Medina je uvijek puna divnih utisaka iz Kutka, svaki dan priča šta su to novo radili, koga je upoznala, sa kime se igrala. Ona Kutak doživljava kao drugi dom, čak je i nešto odjeće, obuće odnijela da se može presvući ponekad, naročito ako pokisne, odnijela je svoju šolju za čaj i čašu za sok. Na njenom ponašanju mogu primijetiti koliko je boravak u Kutku na nju pozitivno uticao, postala je društvenija i naučila je mnogo lijepog. Imam još dvoje djece i njih planiram početi odvoditi u Kutak.
Nadamo se da će ovo mjesto iz dječije mašte još dugo biti stravnost mališana u Carevoj Ćupriji.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button