Olovo

Prezentovani rezultati druge faze hidro-geoloških istraživanja na lokalitetu Banja u Olovu

Danas su u Olovu u sali OV prezentovani rezultati II faze istraživanja u okviru projekta detaljnih hidro-geoloških istraživanja na lokalitetu „Banja“ Olovo koju je uradilo preduzeće „CTU-IPKIN“ iz Bijeljine.

Profesor Živojin Arsenijević je nakon provednih istražnih radova, odnosno reflektno-seizmičkih istraživanja, pojasnio dobijene rezultate na osnovu kojih su određene mikro lokacije geotermalnih rezeorvara na lokalitetu Banja Olovo.Prema riječima prof.Arsenijevića ima ih nekoliko a najveći geotremalni izvor se nalazi iza zgrade postojećeg BRC“Aquaterm“.

– Geotermalni rezervori su na dubini između 400 do 600 metara , temperatura vode je na osnovu primjene biohemijskog termometra negdje oko 60 C stepeni.Ova istraživanja su otvorila mogućnost da se može prići tim zahvatima sa većim temperaturama vode i većim kapacitetom,kaže prof.Arsenijević.

Sada slijedi treća faza a to je projektovanje hidrotehničkog objekta vodozahvatnog tipa koji će u konačnici dati sve detalje geotermalnog izvora što je i cilj kompletnog projekta.

Prema riječima Osmana Buze pomoćnika ministra za privredu u Vladi ZDK nakon što bude završen projekat hidrotehničkog objekta vodozahvatnog tipa koji nakon današnje prezentacije u roku od mjesec dana treba uraditi prof.Arsenijević odnosno njegovo preduzeće „CTU-IPKIN“ slijedi raspisivanje tendera za najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova istaživanja na geotermalnim izvorima koji će dati odgovore na pitanja o kapacitetu i temperaturi vode geoteramlnih izvora na lokalitetu Banja u Olovu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button